Германия и Франция проучват произхода на африкански артефакти в музеите си

Германия и Франция ще похарчат съвместно 2,1 млн. евро за по-нататъшно проучване на произхода на предмети от африканското наследство в колекциите на своите национални музеи, което може да подготви почвата за евентуалното им връщане, съобщи „Гардиън“.

В Берлин бе даден старт на тригодишен фонд, в който всяка страна ще внася по 360 000 евро годишно. Фондът е предназначен за финансиране на изследвания на предмети от всяка точка на Африка на юг от Сахара, макар че се очаква да бъде даден приоритет на страни, които са били колонизирани от Франция и Германия, като Того и Камерун.

"Това е експериментален фонд", заяви д-р Жули Сисиа, изследовател в Центъра Марк Блох, френско-германски изследователски център в Берлин, който ще управлява средствата.

"Стартираме го с възможно най-широки критерии, така че да могат да кандидатстват както малки, така и най-големи проекти. Единственото изискване е проектите да бъдат ръководени от смесени френски и германски екипи от света на академичните среди и музеите“, каза тя.

Общоевропейският дебат за връщането на предмети от африканското културно наследство беше поставен в ход, когато френският президент Еманюел Макрон обяви през 2017 г., че ще "направи всичко възможно", за да върне част от културното наследство на Африка, ограбено от Франция.

През 2021 г. Франция върна 26 артефакта на Бенин, но през последните години усилията ѝ са в застой. Законът за реституция на културни ценности, заграбени в чужбина, който трябваше да мине през парламента в края на 2023 г., беше възпрепятстван от опозицията.

Оттогава проектът за реституция в Германия набира все по-голяма скорост. През ноември 2022 г. германска фондация финансира стартирането на първата цялостна база данни за артефактите, известни под общото наименование "Бенински бронзови предмети", а година по-късно външният министър на Германия върна 21 бронзови предмети на Нигерия.

Тези артефакти първоначално са били ограбени от британските сили. За разлика от това, работата с предмети, които някога са били отнети от собствените колонии на Германия, представлява значително по-голямо предизвикателство, както в административен, така и в дипломатически план.

Първоначално колонизиран от имперска Германия в края на XIX в., Камерун е завладян и разделен на административни зони от Великобритания и Франция след избухването на Първата световна война. Повечето културни ценности от камерунското наследство, съхранявани в европейските музеи, са взети по време на германското колониално управление.

В рамките на проект за картографиране на предмети от камерунското наследство, съхранявани в германски музеи, публикуван през юни миналата година под заглавие "Атлас на отсъствията", бяха идентифицирани над 40 000 предмета, от които само 8 871 се съхраняват в музея "Линден" в Щутгарт.

Сред най-известните предмети на камерунското наследство е Манду Йену - пъстър трон, богато украсен с перли и раковини, за който се предполага, че е подарен на германския император Вилхелм II от крал Нджоя от кралство Бамум през 1908 г. и който е изложен в Хумболтовия форум в Берлин.

Някои предмети, заграбени от германските сили, са продадени на колекции във Франция, като например т.нар. кралица Бангва - дървена скулптура от района на Грасфийлдс в Камерун, която е фотографирана от американския художник Ман Рей през 1934 г. и е изложена в закрития вече Музей Дапер в Париж до 2017 г.

"Стартирането на програмата показва, че сътрудничеството - трансгранично и между науката и културата - прави възможни важни проекти като този и е много необходимо в трудни времена като сегашните", заяви Клаудия Рот, федерален комисар на Германия по въпросите на културата и медиите, при стартирането на френско-германския проект./БГНЕС