Италия може да се откаже от зеления сертификат при 90% ваксинирани

Властите в Италия може да преразгледат изискванията за ковид сертификат, когато бъде постигната 90% ваксинация на населението, каза заместник-министърът на здравеопазването Андреа Коста.

„Целта е да постигнем 90% ваксинирани и тогава може да преминем към нова фаза и да преразгледаме ограничителните мерки като използването на зелените сертификати”, заяви той в ефира на радио Cusano. За постигането на тази цел не достигат още 2 милиона граждани.

По данни на здравното министерство, в Италия 89% от населението над 12-годишна възраст са преминали пълен курс на ваксинация. Властите се надяват до края на годината да постигнат 90%. Темповете на ваксинация се забавиха, тъй като около 7% от италианците отказват да се ваксинират, а освен това има и такива, които се съмняват.

Властите държат на системата „зелен сертификат”, която, според министрите, позволява да се избегне локдаун. В момента зелен сертификат е необходим за работа в държавния и частния сектор, а наскоро на местата в театри, кина и музеи бе позволено да работят с пълен капацитет, когато посетителите им имат сертификати.

Вестник Corriere della Sera съобщи вчера, че извънредното положение в страната може да бъде удължено до март 2022 г., а до юни да остане необходимостта от предоставяне на ковид сертификат. Италия въведе извънредно положение заради коронавируса на 31 януари 2020 г., който бе удължаван няколко пъти. От изданието допускат, че решението по този въпрос ще бъде обвързано с указ относно необходимостта от зелен сертификат. /БГНЕС