Италия приветства споразумението за миграцията на ЕС

Италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедоси приветства постигнатото споразумение за реформиране на миграционните закони на ЕС като "голям успех", като заяви, че това означава, че държавите на първа линия "вече не се чувстват сами", предаде АФП.

"Одобрението на пакта е голям успех за Европа и за Италия, която вече ще може да разчита на нови правила за управление на миграционните потоци и за борба с трафикантите на хора", заяви Пиантедоси.

Италия отдавна е първата точка на пристигане на мигрантите, които се опитват да достигнат Европа, прекосявайки Средиземно море от Северна Африка, и отдавна се оплаква, че другите държави от ЕС не правят достатъчно, за да помогнат.

Дясното правителство на министър-председателя Джорджа Мелони дойде на власт миналата година с обещанието да намали броя на разтоварванията на лодки.

Пиантедоси заяви, че Италия е използвала "правилния баланс между отговорност и солидарност", за да помогне за изработването на новите правила, които включват механизъм за солидарност, за да се намали натискът върху южните държави, които изпитват голям приток на хора.

Страните от ЕС и законодателите са предложили "балансирано решение, така че граничните държави от ЕС, които са особено изложени на миграционен натиск, да не се чувстват повече сами", каза италианският вътрешен министър.

Споразумението все още трябва да бъде официално одобрено от 27-те държави-членки на ЕС, и от Европейския парламент (ЕП), преди да влезе в законодателните актове на блока.

Реформата включва по-бърза проверка на незаконно пристигащите, създаване на центрове за задържане по границите и ускорено депортиране на отхвърлените кандидати за убежище.

Преговарящите се стремяха да постигнат работещо споразумение, което да може да бъде прието преди края на мандата на настоящия ЕП през юни 2024 г.

Но десетки благотворителни организации, които помагат на мигрантите - включително "Амнести интернешънъл", "Оксфам", "Каритас" и "Спасете децата" - разкритикуваха промените, като заявиха в отворено писмо, че пакетът ще създаде "жестока система", която е неприложима./БГНЕС