Изказване на Андрей Бабиш за НАТО разгневи Полша и Прибалтика

Полша и балтийските държави се възмутиха, след като кандидатът за президент на Чехия Андрей Бабиш заяви, че ако бъде избран, няма да изпрати войски, които да им помогнат в рамките на колективната отбрана на НАТО, предаде АФП.

Андрей Бабиш, кандидат за президент на Чехия

Милиардерът и бивш премиер Бабиш се кандидатира за президент и ще се изправи срещу бившия генерал от НАТО Петр Павел на втори тур в петък и събота.

Попитан по време на дебат по Чешката телевизия в неделя дали би изпратил войски, ако Полша или Прибалтика бъдат нападнати, Бабиш отговори: "Не, със сигурност не".

Помощта за съюзниците на НАТО е залегнала в член 5 от Договора, който гласи, че ако един член бъде нападнат, другите членове трябва да действат така, сякаш и те са били нападнати.

"Аз искам мир. Не искам война. И в никакъв случай не бих изпратил нашите деца и децата на нашите жени на война", заяви 68-годишният популист.

По-късно той написа в Туитър, че никога не е поставял под въпрос член 5 и че изказването му е било изопачено.

Възприемано като послание към чешките гласоподаватели, които се притесняват да не бъдат въвлечени във войната на Русия в Украйна, то повдигна вежди в трите балтийски държави и Полша.

"Изявленията на Андрей Бабиш... са абсурдни и опасни. Те поставят под съмнение доверието в НАТО и сътрудничеството", заяви Владислав Косиняк-Камиш, ръководител на Полската народна партия PSL.

"В Кремъл могат да започнат да отварят шампанското", добави той.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер заяви по държавната телевизия, че се надява забележките да са "само въпрос на политически емоции по време на дебат".

Външният министър на Естония Урмас Рейнсалу заяви, че думите на Бабиш са "най-лошият пример" за допускане на вътрешната политика да посяга на сигурността.

"Ще отговоря само, че г-н Бабиш трябва да е наясно, че Естония ще изпрати свои войски, ако Чешката република изпадне в криза", каза той.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис също заяви, че "ако някога чешката свобода, суверенитет или териториална цялост бъдат оспорени от външна сила, литовците ще застанат рамо до рамо с чешкия народ".

Латвийският му колега Едгарс Ринкевич определи изявлението като "тревожно".

"За всеки политик подобен род коментари, дори и основани на вътрешнополитически съображения, отиват твърде далеч. Това не е много отговорно", добави той.

Както Ринкевич, така и Рейнсалу припомниха, че когато Бабиш е бил министър-председател, Чешката република е изпратила своите военновъздушни сили да патрулират въздушното пространство на Балтийско море в рамките на ангажиментите си към НАТО.

Съперникът на Бабиш за президентския пост Павел, който беше ръководител на Военния комитет на НАТО в периода 2015-2018 г., заяви по време на дебата, че Бабиш "вероятно живее в друг свят".

"Ако някой член бъде нападнат, останалите идват на помощ, така работи НАТО", добави той. /БГНЕС

Прага / Чехия