КЕВР: Младежкият театър отдава офиси под наем, искаме ги ние

Трябват ни още работни помещения за обособяване на спецзвено за контрол на пазара за търговия на едро с енергия, заявява Комисията за енергийно и водно регулиране в позиция по повод казуса със сградата, която дели с Младежки театър „Николай Бинев“.

снимка: КЕВР

Ето какво казват от държавния регулатор, след като театърът обяви предстоящ протест в понеделник, 30 май. Отношение по темата по-рано днес взе и министърът на културата Атанас Атанасов, предава репортер на БГНЕС:

снимка: КЕВР

"Към момента Комисията за енергийно и водно регулиране изпитва спешна и неотложна нужда от допълнителни работни помещения, за да могат експертите да изпълняват ефективно дейността си по регулация на енергийния пазар. Това е особено важно за обществото в настоящата сложна ситуация на енергийна криза, и за решенията, които Комисията трябва да взима. По-конкретно, към КЕВР има изискване да обособи специализирано звено за контрол на пазара за търговия на едро с енергия, което да има решаваща роля за предотвратяване на злоупотреби и манипулации на енергийния пазар.

На 11 февруари 2022 г. Младежкият театър публикува на сайта си публична обява, че организира търг за отдаване под наем на два етажа офисни помещения със застроена площ 365м2, като тръжната документация е утвърдени със заповед А-04/11.02.2022г. на директора на Младежкия театър „Николай Бинев“ с начална цена 10 700 лв. без ДДС на месец. От проведените срещи между ръководствата на двете институции се разбра, че тези офиси дълги години са били отдавани под наем за офиси на банки. Поради пандемията и преместването на последния наемател – банка Алианц, те стоят вакантни през последната една година, но дори към днешна дата бюрата на банковите служители все още са в помещенията.

Ръководството на КЕВР заяви своето желание да наеме тези офиси при същите условия, както и последният наемател. Поради факта, че и Младежкият театър, и Комисията за енергийно и водно регулиране са държавни институции, законът предвижда специфична процедура с участието на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Следвайки законоустановената процедура, Комисията за енергийно и водно регулиране изпрати молба до

компетентните институции за предоставяне ползването на офисните помещения, към момента стопанисвани от Младежки театър "Николай Бинев". Те са част от сградата, в която КЕВР се помещава, и тъй като до този момент офисите никога не са били използвани за театрални нужди, а винаги са били отдавани под наем на частни ползватели, КЕВР би искала да ги ползва при същите условия.

Разбираме напълно ситуацията и сме готови да се включим в обсъждането на решения, които биха били приемливи за всички страни. Оценяваме важността културната общност да има достатъчно пространство, за да изпълнява своята важна мисия. При все това оставаме на позицията, че ако се позволи на КЕВР да ползва тези офиси, това ще допринесе за същественото подобряване на ефективността на работата на комисията в полза на цялото общество", казват от КЕВР. /БГНЕС