Хуркач пречупи Рубльов за втора титла от Мастърс 1000 в кариерата

Хуберт Хуркач завоюва титлата от силния тенис турнир от сериите Мастърс 1000 в Шанхай, след като на финала сломи Андрей Рубльов в истински трилър с 6-3, 3-6, 7-6 (8) за близо два часа и десет минути здрава битка на корта.

Първият сет отиде на сметката на поляка, който сервира перфектно и се възползва от слабия сервис гейм на Рубльов при 3-2 в своя полза, за да поведе в резултата. Втората част се разви по идентичен начин, но с обратен знак - двамата си размениха ролите, като този път руснакът направи брейк в началото и не допусна колебания, за да възстанови статуквото. В третия решителен сет Хуркач имаше мачбол при 5-4 и сервис на Рубльов, но петият в схемата се спаси. Стигна се закономерно до тайбрек, в който руският тенисист поведе с 5-2 точки, но Хуркач изравни до 5-5. Рубльов пропусна мачбол при 6-5 точки. Той успя да спаси нови два мачбола пред съперника, преди да капитулира при четвъртия шанс на полския гигант да затвори успешно срещата.

Финалният двубой се превърна в пиршество на сервиращите, като общо двамата нанизаха цели 34 аса, при това без нито една двойна грешка. Почти нищо не раздели Рубльов и Хуркач, като руснакът завърши с 42 уинъра и едва осем непредизвикани грешки, докато полякът приключи с 44 печеливши удара и само седем непредизвикани.

За Хуркач това е втора титла от такава категория след тази в Маями през 2021, когато надви Яник Синер. Миналата година той отстъпи на Пабло Кареньо Буста на финала в Канада. Общо, Хуркач има седем титли от осем изиграни финала, като по-рано тази година ликува и на турнира в Марсилия. Рубльов не успя да запише на свой ред втора титла от Мастърс 1000 след тази в Монте Карло през април тази година, като остава с 14 трофея във витрината си. /БГНЕС