Китай разреши трето дете на семействата

Китай облекчи политиката си за семейно планиране, за да позволи на двойките да имат три деца, след като преброяването показа, че населението му бързо застарява, съобщиха държавните медии.

Контролът в тази сфера от четири десетилетия в най-многолюдната нация в света задуши раждаемостта.

В продължение на почти 40 години Китай прилагаше противоречива „политика за едно дете“ - една от най-строгите разпоредби за семейно планиране в света - която беше облекчена през 2016 г. за „политика за две деца“ поради широко разпространените опасения за застаряваща работна сила и икономическата стагнация. Въпреки усилията на правителството да насърчава двойките да имат деца, годишните раждания в Китай продължават да се сриват до рекордно ниско ниво от 12 милиона през 2020 г., заяви Националното статистическо бюро миналия месец.

Това заплашва с демографска криза, което алармира управляващата комунистическа партия, оглавявана от президента Си Цзинпин, поради потенциалния недостиг на млади работници, които да движат икономиката. Според експерти до 2050 г. ще има стотици милиони възрастни хора, които ще трябва да бъдат подкрепяни.

"За да се реагира активно на застаряването на населението ... двойката може да има три деца", съобщи агенция Синхуа, цитирайки резултатите от среща на ръководството на Политбюро, организирана от президента Си.

Коефициентът на плодовитост в Китай е 1,3 - под нивото, необходимо за поддържане на стабилно население, разкри Националното статистическо бюро.

Публикуваните миналия месец резултати от преброяването на населението през 2020 г. също показват, че населението на Китай нараства с най-бавния си темп от 60-те години насам, достигайки 1,41 милиарда. Това идва заедно с рязкото намаляване на броя на хората в трудоспособна възраст, което отново поражда опасения от задаваща се демографска криза.

Китайският баланс на половете също е изкривен от десетилетия на политиката за едно дете и традиционните социални предпочитания към момчетата, което предизвика поколение селективни аборти и изоставени момичета.

Въпреки че политиката беше облекчена през последните няколко години, това не предизвика бебешки бум, както се надяваха политиците. Намаляването на процента на бракосъчетание през последните години се отрази на по-ниските нива на раждаемост, както и нарастващите разходи за живот и все повече овластени и образовани жени, които забавят или избягват раждането. Демографската промяна в Китай има значителни икономически и политически последици за втората по големина икономика в света.

Очаква се една трета от китайците да са в напреднала възраст до 2050 г., оказвайки огромен натиск върху държавата да осигури пенсии и здравеопазване. /АФП