Коледа в Турция: Какво да очакваме и как да се подготвим

Макар да звучи изненадващо, Турция е прекрасно място за отбелязване на Коледните празници. Въпреки че в страната Коледа не се празнува и в съответния ден животът продължава нормално, все пак има много места, в които се организират коледни вечери, църкви, в които се изнасят литургии, и множество празнични базари, предшестващи края на годината.

Турция е много значимо място за Коледа, както в Демре, където турците смятат, че е роден Дядо Коледа, така и в Изник (Никея), където се е провел първият Вселенски събор. Отбелязването на Рождество Христово в Турция може да бъде значимо и пълноценно", пише изданието "Сабах".

Градовете Истанбул, Анкара и Измир ще бъдат украсени с празнична декорация, докато турците празнуват новогодишната нощ. Много от познатите символични изображения, свързани с Коледа, също ще бъдат показани. Турците не само празнуват новогодишната нощ, но и си подаряват подаръци по този повод, което много прилича на коледното раздаване на подаръци. Друга традиция в навечерието на Нова година в Турция е да се празнува с печена пуйка, което означава, че в повечето супермаркети ще има цели пуйки, ако искате да си приготвите коледна трапеза у дома.

В навечерието на Коледа в Истанбул и други градове ще има множество празнични пазари. Тези събития съчетават пазаруване на коледни продукти и напитки и веселба. Тези широкомащабни празнични фестивали се провеждат в Истанбул в последните години, но допринасят изключително много за атмосферата.

Всяка година се провеждат няколко традиционни коледни базара, като например "Бомонти Кермес", който се организира полза на дома за възрастни хора "Малките сестри на бедните". Италианският културен клуб Circolo Roma също провежда своя празничен пазар в Портобело всяка година. Международната организация на жените в Истанбул организира тържества, включително среща с Дядо Коледа за децата. Организацията Inter Nations обикновено подготвя празнична среща, а ресторантът Pop-Up Dinners Istanbul, управляван от гурме готвач, чиито вечери се посещават предимно от чужденци туристи, прави специална празнична трапеза, която е чудесна възможност да се свържете с други хора, докато празнувате Коледа както подобава.

Ако искате да отидете на вечеря навън, в допълнение към някои ресторанти, предлагащи коледни ястия, най-добрият избор са многобройните петзвездни хотели в градовете. Повечето от тях, като например Hilton, Conrad, Mövenpick и Swiss Chalet на хотел Swiss, организират специален обяд или вечеря, които неизбежно включват печена коледна пуйка и всички останали ястия. Докато в повечето хотели коледната вечеря се предлага под формата на пищен бюфет, в Swiss Chalet нещата стоят по малко по-различен начин. Най-доброто място да се насладите на коледната вечеря е в автентична хижа и в по-интимна и ексклузивна обстановка.

Това, което прави празнуването на Коледа в Истанбул особено специално, са църквите, които могат да се посетят по това време, за да присъствате на среднощни литургии. В някои от историческите църкви в страната в деня и навечерието на Коледа ще се провеждат литургии на различни езици. От църквата "Свети Микеле" до "Свети Антоний от Падуа" на булевард "Истиклял" и църквата "Вси светии" в Мода, религиозни или не, това е прекрасна възможност за вас да преживеете автентична меса в историческа църква, в присъствието на общността и да изпеете химни и коледни песни в чест на празника. Турците също посещават тези църкви и палят свещи, докато си пожелават здраве и щастие.

За много от хората, живеещи на юг в популярните туристически дестинации в Турция, като Бодрум, Далян, Фетие и Анталия, Коледа е любимото време от годината. В Бодрум, Далян и Фетие ежегодно се провеждат мащабни празнични базари и то в началото на декември. Това са празнични събития, на които турски и чуждестранни занаятчии излагат своите произведения и е възможно да се закупи широка гама от уникални, смислени и практични подаръци. На повечето от тези пазари има и търговци, които продават вносни храни и закуски. На заден план звучи празнична музика.

Вместо да разчитат единствено на луксозните хотели и пищната шведска маса, което също е възможно при желание, на юг много ресторанти, посещавани от чужденци християни, ще разработят подходящо коледно меню за деня, което клиентите могат да поръчат предварително, за да се насладят на празника.

Една от най-хубавите празнични традиции сред християните в Турция е коледният пикник в Далян. Обикновено се провежда на Бъдни вечер, а жителите на Далян са създали традиция да празнуват заедно на плажа Изтузу. Поставят се маси и хората носят различни ястия, които са приготвили, за да споделят и да участват в непринуденото пиршество на плажа сред приятели и непознати.

В деня след Коледа на 26 декември, кметът на Бодрум организира специално събитие в чест на чужденците в региона. То става все по-голямо, а миналата година дори имаше концертно изпълнение за хилядите туристи в региона. /БГНЕС