Координаторът на Държавния департамент по санкциите Джим О‘Брайън на посещение в България

Ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джим О‘Брайън ще бъде на посещение в София от 30 до 31 август, съобщава посолството на САЩ в България.

Посланик О‘Брайън ще проведе срещи с представители на българското правителство и с членове на международната бизнес общност. С тях той ще разговаря по теми, свързани с насърчаването на прозрачна и благоприятна бизнес среда, подпомагането на преките чуждестранни инвестиции и засилването на върховенството на закона.

По време на своето посещение посланик О‘Брайън ще посети събитие, организирано от Американската търговска камара с участието на Германската и Швейцарската търговски камари, посветено на засилването на трансатлантическите бизнес отношения.

„Правителството на Съединените щати високо оценява възможността да работи със своите български партньори в днешния решаващ момент за световната икономика в името на създаването на по-добре свързано и проспериращо бъдеще“, се казва в официално изявление на посолството.

Дейността на Джим О‘Брайън е специализирана в отчетността за корупция и нарушаване на човешките права, според информация в официалния сайт на Държавния департамент. От април 2022 г. е ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на Байдън. О'Брайън постъпва на работа в Държавния департамент на САЩ през 1989 г. като адвокат и дипломатически съветник. По-късно работи като специален президентски пратеник за Балканите, заместник-директор на Службата за планиране на политиката на Държавния департамент и старши съветник на посланика в ООН и държавен секретар Мадлин Олбрайт. О'Брайън има роля и в управлението на Дейтънското мирно споразумение между Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия. С Дейтънското мирно споразумение се слага край на войната в Босна.

О‘Брайън ръководии подкрепата на САЩ за Международния трибунал за бивша Югославия, който спомага за изправянето пред съда на лица, отговорни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Освен това той финализира споразуменията за контрол на оръжията за масово унищожение в бившия Съветски съюз. О'Брайън също така договори споразумения за защита на правата на интелектуална собственост за научно сътрудничество с Китай, насърчи екологосъобразни правила за международна търговия с опасни и рециклируеми материали и работи за превръщането на публично-частните партньорства и корпоративната социална отговорност в основен елемент на американската външна политика. /БГНЕС