Кралският монетен двор почете героя Джеймс Бонд с юбилейна монета

Изминаха повече от 60 години, откакто Джеймс Бонд се появи за първи път на екраните. За да отпразнува тази забележителна годишнина, британският Кралски монетен двор пуска нова серия монети, посветени на най-популярния таен агент в света, съобщи "TVP World".

Най-новата серия 007, която беше представена, включва дизайни, отбелязващи шестте десетилетия на Бонд.

"Всяка монета ще се отличава с уникален дизайн, свързан с филмите от съответното десетилетие, което е доказателство за уменията за изработване на монети, които нашите майстори са усъвършенствали през годините", заяви Ребека Морган, директор на отдела за възпоменателни монети в Кралския монетен двор.

Първата монета от колекцията показва Бонд на Шон Конъри, който лети със самолет, наречен "Малката Нели", във филма "Живееш само два пъти" от 1967 г.

Дизайнът на монетите, посветени на останалите десетилетия, предстои да бъде обявен. През годините търсената роля на Джеймс Бонд е била изпълнявана от актьори като Роджър Мур, Пиърс Броснан, а напоследък и от Даниел Крейг.

"Новите монети са налични в злато с тегло 1 унция и сребро с тегло 1 унция и са изсечени в съответствие с най-високите спецификации", потвърди Андрю Дики, директор на отдела за благородни метали в Кралския монетен двор.

"Не се съмнявам, че те ще намерят отклик сред инвеститорите и колекционерите, както и сред нова аудитория", добави той. /БГНЕС