Курти: Мек подход на Запада към Сърбия няма да свърши работа

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че мек подход на Запада към Сърбия "няма да свърши работа" в интервю за естонската медия "Делфи"

След предупреждението на Франция за възможна промяна във визовата политика, ако Белград и Прищина не се държат отговорно във връзка с диалога, което беше изтълкувано в Прищина като съобщение за възможно отлагане на решението за премахване на визовия режим, косовският премиер призова на Европейския съюз да заплаши Сърбия с въвеждането на такъв режим. Курти също поиска от Запада да заплаши с изтегляне на инвестициите, така официален Белград "да се държи дисциплинирано" и да приложи Охридското споразумение.

Курти смята, че Европейският съюз и САЩ са "впрегнати в изкарването на Сърбия" от руското влияние.

Той заяви, че това е тяхна грешка и че "мек подход" към Белград "няма да свърши работата".

„Не сме ние проблемът, ние имаме проблем, който искаме да решим, и проблемът е Сърбия“, подчертава косовският премиер, оплаквайки се от отношението на Запада към Косово.

Премиерът на Косово отправи предложения на Запада, за да "принуди" Сърбия да изпълни Охридското споразумение за нормализиране на отношенията.

Той отбеляза, че на първо място Брюксел трябва да заплаши Белград с връщане на визовия режим.

„Те биха били готови да приложат споразумението незабавно, защото няма да посмеят да загубят свободното движение без визи“, подчерта Курти.

Той обаче има идея и за Съединени американски щати - "да кажат, че подкрепата за Сърбия от демократичния Запад не трябва да се приема за даденост" и в същото време да постави ултиматум.

„Мисля, че трябва да се вземат строги мерки срещу Сърбия по отношение на чуждите инвестиции. Ако бяха заплашени от оттегляне, Сърбия веднага щеше да се държи дисциплинирано и да изпълни нашето споразумение“, добави той.

Решението на проблема между Белград и Прищина, убеден е Курти, е единствено в пълното прилагане на Охридското споразумение за нормализиране на отношенията. Но Сърбия не прави това - дори отказа да подпише споразумението, напомни той.

„Казах, че ще подпиша споразумението между Косово и Сърбия, а Сърбия заяви, че ще го приеме, но без да го подпише. Затова смятам, че няма причина да говорим как е възможно визовият режим за Косово да не отпадне на 1 януари. „Направихме всичко възможно по отношение на Сърбия“, каза министър-председателят.

По думите му "Белград дори не се интересува от правата на сърбите... а само от разширяване на територията".

„Ако някой има претенции, които не са териториални, аз съм готов да ги изслушам“, каза Курти.

Той е категоричен, че е министър-председател на всички граждани на Косово, включително сърбите.

„Длъжен съм да изслушам всичките им искания. Но аз се боря срещу искането на Сърбия за компенсация за загубената война в Косово преди 24 години. Тогавашният сръбски лидер Слободан Милошевич беше този, който започна войната в Словения, Хърватия, Босна и след това в Косово, а НАТО трябваше да бомбардира Сърбия и Югославия. 19 държави се присъединиха, защото беше много лошо“, каза в заключение премиерът на Косово. /БГНЕС