Лидерът на Хизбула: Можем да изпратим Израел в каменната ера

Лидерът на мощното ливанско движение "Хизбула", подкрепяно от Иран, заяви, че неговата групировка може да изпрати Израел "в каменната ера", отправяйки заплахи в момент на нарастване на напрежението по границите, предаде АФП.

По време на обиколка на ливанско-израелската граница миналата седмица израелският министър на отбраната Йоав Галант заплаши да изпрати Ливан "в каменната ера", ако "Хизбула" ескалира напрежението по границата.

В телевизионна реч по повод годишнината от последната война през 2006 г. между Израел и ливанската въоръжена групировка, ръководителят на Хизбула Хасан Насрала заяви: "Вие също ще бъдете върнати обратно в каменната ера, ако воювате с Ливан".

Коментарите идват на фона на повишеното напрежение по граничната зона между Израел и Ливан, които технически продължават да са във война.

Южен Ливан, близо до израелската граница, е крепост на "Хизбула" и място на спорадични инциденти и сблъсъци.

"Хизбула" е единствената ливанска фракция, която запази оръжията си след края на гражданската война от 1975-1990 г. Много западни правителства я смятат за "терористична" организация.

Насрала заяви, че са необходими "няколко високоточни ракети", за да може неговата групировка да унищожи цели, включително "граждански и военни летища, авиобази, електроцентрали... и ядрената електроцентрала в Димона".

Ако един бъдещ конфликт "привлече оста на съпротивата... вече няма да има такова нещо, наречено Израел", каза той, визирайки регионалните съюзници на "Хизбула", включително някои палестински фракции и други подкрепяни от Иран групировки.

Насрала също така призова за спокойствие дни след като камион с боеприпаси на Хизбула се преобърна в градче близо до Бейрут, предизвиквайки смъртоносни сблъсъци между жители християни и членове на шиитската мюсюлманска групировка.

Един жител на Кахале и един член на Хизбула бяха убити при престрелка.

Насрала обвини неназовани политици, че подклаждат напрежението между общностите и "водят страната към гражданска война".

"Днес моят призив е призив за разум", каза той, обръщайки се към християнската общност в Ливан.

"Интересът на Ливан, на ливанския народ и на съпротивата е в Ливан да цари спокойствие".

Ливанската армия заяви, че е иззела боеприпасите от камиона след инцидента в Кахале, град в планините източно от ливанската столица, на пътя, който я свързва с граничещата със Сирия долина Бекаа. /БГНЕС