Лиз Тръс прави кабинет от лоялисти с тъмнокожи политици на ключови постове

Лиз Тръст ще се обгради със свои верни хора, подкрепящи безрезервно политиките й. Досега никой от поддръжниците на Сунак не е получил важни постове, въпреки че един от тях, Майкъл Елис, е спряган за главен прокурор.

И така, как реагират някои от тях? Един от високопоставените депутати, подкрепил Риши Сунак, сподели пред Би Би Си: "Искрено искам тя [г-жа Тръс] да се справи добре за доброто на страната и партията. Доста от нас са на това мнение, но не липсва и тихо мърморене наоколо".

Много депутати от торите очакват тя да назначи някои от поддръжниците на г-н Сунак на по-нисши министерски постове - някои от тях може да се появят в сряда.

Депутат, подкрепящ Сунак, добавя: "Тя изглежда твърдо решена да създаде свое собствено правителство и аз не я виня. Тя трябва да създаде усещането, че започва нова глава. Но управлението на партията неизбежно ще бъде главоболие през следващите месеци"

По-рано днес Лиз Тръс беше назначена за 56-ия министър-председател на Обединеното кралство от кралицата на церемония в Балморал.

Тя се върна на обляната в дъжд Даунинг стрийт, където в кратка реч обеща да развие икономиката чрез намаляване на данъците и реформи; да предприеме действия за справяне с високите сметки за енергия и да постави здравната служба на "стабилна основа".

Сунак, чиято оставка помогна за падането на Борис Джонсън, вече даде да се разбере, че не очаква да му бъде предложена нова работа.

Поддръжниците му обаче призоваха Тръс да назначи "разнообразен" кабинет, а не просто да се обгради с лоялисти.

Днес тя ще положи първия си парламентарен тест на новата си работа, когато ще се изправи срещу лидера на лейбъристите сър Стармър по време на въпросите към министър-председателя.

За пръв път в историята към британския кабинет се присъединяват няколко тъмнокожи политици. Към кабинета на новия британски министър-председател Лиз Тръс те ще заемат постове в ключови министерства. Сред тях са британският министър на финансите Куаси Куартенг, външният министър Джеймс Клевърли и ръководителят на Министерството на вътрешните работи Суела Брейвърман.

Куартенг, чиито родители са от ганайски произход, е първият чернокож министър на финансите в британската история, а Клевърли - първият чернокож министър на външните работи. Родителите на Брейвърман са от индийски произход и са емигрирали във Великобритания от Кения и Мавритания.

По-рано във Великобритания широко се обсъждаше, че военновъздушните сили на страната са спрели да приемат новобранци от бял пол, за да постигнат целите за етническо и полово разнообразие в армията. Британското министерство на отбраната отрича тази информация. Доклади от британските военновъздушни сили обаче показват, че "цели за етническо и полово разнообразие" действително са били въведени. /БГНЕС