Матеуш Моравецки: Полша ще запази пълната забрана за внос на украинско зърно след 15 септември

Украинският министър-председател Денис Шмигал отправи словесна атака срещу Полша в „X“, като обвини полските политици в „популизъм", съобщи „TVP World”.

Нападката на Шмигал е отговор на решението на Варшава за удължаване пълната забрана за внос на украинско зърно, за да предотврати ситуация, в която то може да дестабилизира селското стопанство на Полша.

"Въпреки войната и руската блокада на нашите пристанища, Украйна изпълнява задълженията си както по Споразумението за асоцииране с ЕС, така и задълженията си по международното търговско право. Нямаме намерение да нанасяме вреди на полските земеделски производители. Високо ценим подкрепата на полския народ и полските семейства!" заяви украинският премиер в „X“, но след това продължи да заплашва Полша с финансови последствия, ако удължи забраната.

"Но в случай на нарушаване на търговското право в интерес на политическия популизъм преди изборите, Украйна ще бъде принудена да се обърне към арбитража на Световната търговска организация (СТО), за да получи компенсация за нарушаване на Общото споразумение за митата и търговията (ОСМТ)", заяви Шмигал.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки обясни настоящата позиция на страната по отношение на украинското зърно.

"Полша ще запази пълната забрана за внос на украинско зърно след 15 септември. Това ембарго ще продължи. Няма да позволим украинското зърно да дестабилизира полските села", каза той, като подчерта, че "Русия е тази, която трябва да плати за тази война, а не полските фермери".

"Знаем много добре, че големите международни земеделски фирми и олигарси искат да печелят пари за сметка на полския фермер. Ние няма да позволим това, няма съгласие от наша страна по този въпрос", добави Моравецки.

"Украйна трябва да разбере, че сигурността на Полша е също толкова важна, колкото и нейната сигурност, а за нас е най-важна", подчерта полският премиер.

Депутатите от полската управляваща партия също така заявиха, че не самият транзит на зърно създава проблеми, а украинското зърно, което залива местните пазари, понижава цените и препълва складовите бази.

Необходимо е да се защитят местните земеделски производители от негативните последици от това явление, подчертаха те./БГНЕС