Медальонът на Каракала - единствен по рода си у нас

Медальон на римския император Каракала, сечен в град Пергам след посещението на императора през 214 г. в Пергамон, е една от ценните находки, открити при разкопки на римски некропол край село Нова Върбовка, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Възпоменателният медальон от бронз е единственият по рода си, откриван у нас. Римската гробница, датирана от III в от н.е. , съдържа и други ценни артефакти като златни, сребърни и бронзови накити, огърлици от стъклени мъниста, амфори, лакримарии, керамична лампа.

„Оказа се, че има не един, а са два гроба - зидани, големи гробове, с камъни тухли, хоросан, двете съоръжения са доста представителни и издава високия социален статус на погребаните вътре. В единия, по-малкия, е погребано дете на 2-3 годишна възраст, а в по-големия мъж и жена съответно тя на 45 годишна възраст, а той на 50- 60-годишна... в единия, по-малкия, е погребано дете на 2-3 годишна възраст, а в по-големия - мъж и жена, съответно мъжът - на 50-60-годишна възраст а жената на 45-49“, разказа д-р Калин Чакъров, археолог в РИМ- Велико Търново, който участва в проучванията.

Той заяви, че най-ценната находка е един бронзов медальон с лика на император Каракала, това е вид голяма възпоменателна монета, която е отсечена в град Пергам в Мала Азия в днешна Турция. „Тя има много интересна сцена, на която е представено влизането на императора в града, където той търси изцеление от бога на медицината Асклепий, в прочутото светилище в Пергам“, отбеляза археологът.

Ценните експонати вече са в лабораторията по консервация и реставрация към РИМ - Велико Търново. Археолозите очакват в близост до двата гроба да открият селище или имот/ вила на покойниците, като предполагат, че те са били заможни и са владеели земи в района между два административни центъра - Никополис ад Иструм и Марцианополис. /БГНЕС