Мелони настоява за помощ за Тунис и предупреждава за миграционна вълна

Премиерът на Италия Джорджа Мелони призова за по-голяма подкрепа за разкъсвания от кризата Тунис, като предупреди на срещата на върха в Брюксел за риска от "миграционна вълна" към Европа, ако ситуацията се влоши.

"Може би не всички са наясно с рисковете, пред които сме изправени във връзка със ситуацията в Тунис и с необходимостта да подкрепим стабилността в една държава, която има сериозни финансови проблеми", заяви тя пред репортери след срещата на лидерите на ЕС, на която по думите ѝ е повдигнала този въпрос.

"Ако не се справим с тези проблеми по правилния начин, (ситуацията) рискува да отприщи миграционна вълна, която обективно е безпрецедентна", цитира думите ѝ АФП.

Дясното правителство на Мелони встъпи в длъжност през октомври след избори, на които партията ѝ обеща да намали масовата миграция към Италия.

Мелони съобщи, че е обсъдила въпроса с Тунис с френския президент Еманюел Макрон по време на двустранна среща късно в четвъртък, която тя определи като "много продуктивна". Това се случи след месеци на напрежение между Рим и Париж по отношение на миграцията и други въпроси.

Тя потвърди плановете за мисия в северноафриканската държава, в която ще участват министрите на външните работи на Италия и Франция и комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон.

Мелони заяви, че е обсъдила ситуацията и с комисаря на ЕС по въпросите на икономиката Паоло Джентилони, който, според нея, ще посети Тунис през следващите дни.

Тунис се бори с нарастващия дълг и повишаващите се цени, влошени от руската инвазия в Украйна.

В средата на октомври той постигна принципно споразумение за пакет от близо 2 млрд. долара от Международния валутен фонд, който в замяна иска реформи.

"Основният въпрос е Международният валутен фонд и затова трябва да се положат дипломатически усилия, за да се убедят и двете страни - МВФ и тунизийското правителство, да сключат това споразумение, за да се стабилизира финансово регионът", каза тя.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел предупреди в понеделник, че Тунис рискува да се срине "икономически или социално", което може да предизвика нов поток от мигранти към Европа - оценка, отхвърлена от Тунис. /БГНЕС

Рим / Италия