Мелони в Белград: Важно е Западните Балкани да се присъединят към европейското семейство

Италианският премиер Джорджа Мелони и сръбският президент Александър Вучич проведоха среща в Белград, на която обсъдиха двустранните отношения.

Вучич каза на пресконференция по-късно, че Италия обективно и фундаментално подхожда към решаването на проблемите в региона, докато Мелони посочи, че Белград има подкрепата на Рим по европейския път, както и че подкрепя диалога между Белград и Прищина.

Сръбският президент изрази надежда, че в бъдеще Италия ще се върне на първо място като икономически и търговски партньор на страната му, като свърза това връщане на Италия на първо място с момента, в който "Stellantis ще започне да произвежда електрическата Panda в Крагуевац".

"Не може да се каже, че Европа е обединена, докато Западните Балкани не завършат присъединяването си: интеграцията е от основно значение за гарантиране на сигурността и икономическия растеж". Премиерът Джорджия Мелони заяви това в Белград, по време на съвместните изявления със сръбския президент Александър Вучич. "Италия е сред основните поддръжници на обединението на Европа", допълни Мелони. "Италия и Сърбия, особено в последно време, увеличиха броя на двустранните инициативи: готови сме да възобновим междуправителствения диалог."

Стойността "на нашия обмен може да нарасне: в Сърбия вече има много от Италия", подчерта министър-председателят.

Мелони подчерта, че борбата с нелегалната имиграция, що се отнася до балканския маршрут, е "цел, която Рим и Белград споделят". Тя добави: "Искам да благодаря на Сърбия за усилията, които полага в тази насока. Убедени сме, че енергията ни трябва да се пренасочи към външното измерение, което е централен елемент за нас в борбата с нелегалната имиграция".

Сърбия е благодарна на Италия за значителната подкрепа, която оказва в европейския път, поет от Белград, посочи Александър Вучич. "Обсъдихме европейския път на Сърбия" и съм благодарен на министър-председателя за съществената подкрепа, която Италия оказа", допълни той. Сръбският държавен глава изрази особена благодарност към Мелони, "която винаги е искала да чуе нашето мнение, какво има да каже Сърбия. Всъщност министър-председателят Мелони "представлява лидер не само на европейско, но бих казал и на световно ниво и го демонстрира със

Що се отнася до икономическите и търговските отношения, сръбският президент подчерта, че стокообменът е достигнал 4,6 млрд. евро и изрази надежда, че "в бъдеще може да достигне по-високо ниво". /БГНЕС