Невротоксин кара морските лъвове да хапят хора в Калифорния

Повече от хиляда калифорнийски морски лъвове са били отровени от токсичен цъфтеж на водорасли, който може да причини припадъци, увреждане на мозъка и смърт.

По плажовете на Калифорния морските лъвове проявяват странно поведение като клатене на глави напред-назад, пяна по устата и необичайно жестокост при докосване.

Морските лъвове обикновено не са агресивни към хората, но има поне пет случая през последните седмици, когато морски лъвове са ухапали плажуващи.

Те не нападат умишлено хора, казва Алиша Деминг, ветеринарен лекар в Тихоокеанския център за морски бозайници в Ориндж Каунти. Хапането е просто естествен рефлекс, когато болен, дезориентиран морски лъв е уплашен или се блъска в нещо, казва тя.

Спасителите на морски бозайници в района са получавали до 300 сигнала на ден за бедстващи морски лъвове, а 150 морски лъва са намерени мъртви. Спасители на диви животни са отцепили зони с болни морски лъвове, като предупреждават хората да не се движат, да не поливат вода или да безпокоят животните по какъвто и да е начин. Хората трябва да стоят на около 16 метра от болните морски лъвове.

„Дължината на училищен автобус е идеална“, казва Институтът за морска и дива природа на Нормандските острови. Оттам е безопасно да наблюдавате поведението на животното и да докладвате точното му местоположение, ако животното показва признаци, че страда.

Тази катастрофа може да е свързана с дисбаланс на хранителни вещества в океана, предизвикан от комбинираните последици от изменението на климата и Ел Ниньо, както и от замърсителите от човешката дейност. На свой ред микроскопичният морски планктон, наречен псевдоницшия, се увеличи– феномен, известен като „червен прилив“.

Псевдоницшията произвежда мощния невротоксин домоева киселина. Рибите поглъщат водораслите и невротоксинът се натрупва в хранителната верига. Морските лъвове, които се хранят предимно с аншоа и сардини, са особено уязвими, съобщава Science Alert.

Юни е времето от годината, когато около 70 000 женски морски лъвове пътуват до Нормандските острови близо до Лос Анджелис, за да родят своите малки. За съжаление, те се сблъскат с вредния цъфтеж на водорасли. Десетки делфини също са умрели от токсина.

„Това е най-лошото събитие с домоева киселина, което някога съм виждала, а аз съм работила тук повече от 10 години“, казва Деминг пред „Лос Анджелис Таймс“.

През последните 20 години Калифорния е свидетел на пет други вредни цъфтежа на водорасли.

Обикновено морските лъвове изхвърлят токсина по естествен път след три дни. Но те могат и да умрат, ако имат твърде висока доза домоева киселина в храната си.

Спасителите преместват много болни животни в заведения, където се лекуват от ветеринар и обикновено им се дават течности, нетоксични риби и лекарства против гърчове.

Домоевата киселина може също да се натрупа в миди, омари, раци или миди. При хората този токсин може да причини „отравяне с миди“, със симптоми, които включват диария, гадене, гърчове, кома, необратима загуба на паметта и смърт.

Шестима души загинаха, а 100 се разболяха от ядене на токсични миди в Калифорния през 1927 г. Оттогава щатът строго регулира пазарите на морски дарове, налагайки затваряне, когато нивата на домоева киселина станат твърде високи.

Любопитно е, че филмът на ужасите от 1963 г. „Птиците“ вероятно е вдъхновен от инцидент с отравяне с домоева киселина.

Две години преди филмът да бъде пуснат, полудели морски птици бяха забелязани да „обстрелват“ бреговете на Калифорния, повръщайки аншоа. Анализът на зоопланктона в архивни проби показа, че псевдоницшията е присъствала в големи количества по това време. /БГНЕС