Обама: Нека опазим Земята, преди да колонизираме Марс

Човечеството трябва да запази Земята, преди да мечтае за колонизиране на Марс, защото дори ядрената война и необузданите климатични промени не могат да направят червената планета по-пригодна за живеене, каза бившият американски президент Барак Обама.

На конференция за възобновяема енергия във френската столица Париж, бившият президент на САЩ спомена "магнати" от Силициевата долина, много от които строят космически кораби, които биха могли да отведат хора до Марс.

„Когато чуя някои от хората да говорят за плана за колонизиране на Марс, тъй като земната среда може да стане толкова деградирала, че да стане негодна за живеене, ги гледам странно, за какво говорите? Дори след ядрена война Земята би била по-пригодна за живеене от Марс, дори и да не направим нищо за климатичните промени, тя все още ще има кислород – доколкото знаем, Марс няма“, каза Обама, предаде АФП.

„Бих предпочел да инвестираме в грижата за тази планета тук“, продължи той, като подчерта, че изследването на космоса трябва да бъде с цел събиране на знания и открития, а не за създаване на ново жизнено пространство за човечеството.

„Ние сме проектирани за това място и би било добре, ако запазим това място по начин, по който да се живее“, заключи той.

По време на едночасовия си разговор Обама обсъди своите климатични полотики в Белия дом между 2009 и 2017 г.

Що се отнася до неговия наследник и потенциален бъдещ президент Доналд Тръмп, дългогодишен скептик относно климатичните промени, който изтегли Съединените щати от знаковото Парижко споразумение от 2015 г., Обама каза, че "фактите говорят сами за себе си". /БГНЕС