ОИСР: Глобалната икономика се възстановява по-бързо от очакваното

Глобалната икономика се възстановява от спада, причинен от новата коронавирусна епидемия, по-бързо от очакваното, благодарение на подобрените перспективи за Китай и Съединените щати, заяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Световната икономика ще отбележи спад от 4,5% през тази година, което все още е безпрецедентен спад в най-новата история, но по-малко от първоначално прогнозирания спад от 6,0 процента през юни, според ОИСР.

Ако няма неконтролирано разпространение на вируса Covid-19, световната икономика ще нарасне с 5,0% през следващата година, според базираната в Париж организация, намалявайки прогнозата за растеж през юни от 5,2%. От друга страна, по-силно огнище на вируса или по-строги мерки за контрол могат да намалят прогнозните нива за следващата година с два до три процентни пункта, предупреждава ОИСР.

Докладът отбелязва, че прогнозите на ОИСР се основават на продължаващите локализации на огнища на пандемията, които ще изискват действия на местно ниво, а не на национално.

Също така се предполага, че няма да има широко достъпна ваксина до края на следващата година. /БГНЕС