Османи нарече "фолклор" важните въпроси между София и Скопие, призова за "стратегическо мислене"

Северномакедонският министър на външните работи Буяр Османи призова да напуснем "фолклора и да мислим стратегически" по отношение на правата на българите в РСМ. Османи не отговори на нито един от зададените му въпроси. БГНЕС публикува пълния текст от разговора с министъра на РСМ, който е в София за участие във форум за отношенията между ЕС и Балканите.

Въпрос: Г-н Османи не Ви ли притеснява, че на най-високо ниво в РС Македония България бива наричана „екстремистка“ държава? Вие чували ли сте някога българският президент или премиер да отправя подобни обиди към вашата страна?

Буяр Османи: Това е една добра среща, на която министрите от региона говорят за европейската перспектива и това се случва в София. Темата е Европейският съюз срещна Балканите в София. Това означава много за всички ни. През 2018 г. в София се състоя срещата ЕС-Западни Балкани за пръв път от Солунската среща през 2003 г. Върна се надеждата в региона, че България превзема европейското лидерство в региона.

За съжаление, не се случиха много неща. Балканите са все още там, където бяха преди 4 години, преди 10 години. Трябваше да се случи станалото в Украйна, за да разберем, че интегрирането вече не е въпрос на ежедневната политика, не е въпрос на емоции, не е въпрос на намадруване, който ще каже по-голяма дума от другия. Става въпрос за консолидиране на безопасността с цел гражданите да живеят в мир и стабилност. Работим над това. Надявам се поръките от днес да бъдат приети /схватени/, че днес е време на стратегическо лидерство, а не е време на политиканство. Време е всеки да приеме отговорността, защото днес ние създаваме нова история, говорейки за историята отпреди 100 години, забравяме, че днес създаваме историята за генерации 50-100 години напред. Историята ще ни съди за това, което правим. Ние ще бъдем и сме на истинската страна на историята.

Въпрос: Вие говорите за отговорна позиция. Но правилно ли е да сравнявате България с Русия и че ние ще ви нападнем? Това са глупости и политиканство?

Буяр Османи: Няма да влизам в такива коментари, които никога не са били дело на нашия официален дискурс. Имаме историческа отговорност да консолидираме региона. България има стратегически интерес този регион да бъде стабилен, да бъде европейски и мисля, че всеки ще бъде на нивото на историческата отговорност.

Въпрос: На какъв етап са в момента разговорите Ви със София?

Буяр Османи: Има разговори между двете министерства, между правителствата. Все още не мога да кажа, че имаме решение, което е приемливо за двете страни. Често пъти казвам, че за да бъде едно решение трайно, то трябва да бъде приемливо за двете страни, да ги остави еднакво удовлетворени или еднакво неудовлетворени. Не може да бъде решение, ако едната страна е недоволна, а другата – доволна.

Въпрос: Поемал ли е ангажимент премиерът Кирил Петков да вдигне ветото?

Буяр Османи: Не мога да коментирам решенията на българските власти. Това, което мога да кажа е, че е време България да поеме стратегическо лидерство в региона, защото въпросът вече не е само за европейската перспектива, а и за стабилността на региона. Историята ще ни съди за решенията, които взимаме днес с цел да прекъснем този токсичен кръг на отношения, който отдалечава гражданите на двете страни, а трети страни използват това и злоупотребяват.

Въпрос Сигурността Ви е гарантирана от НАТО, а ЕС е съюз на ценности. Вие не спазвате тези ценности по отношение на българите?

Буяр Османи: Мисля, че в Западните Балкани има все още отворени въпроси. Много е важно РСМ и Албания да съдействат за разрешаването на въпроса между Косово и Сърбия, и разрешаване на въпроса в Босна. Не е необходимо да има още два въпроса да се отварят, а именно РСМ и Албания и остават на полетата на отворените въпрос. Когато имате прекалено много отворени въпроси, едно може да излезе от контрол. Затова е много важно да излезем от дневната политика, да излезем от фолклора, да започнем да разсъждаваме стратегически. Историята и бъдещето ще ни съди за решенията, които взимаме.

Въпрос: Българските граждани не искат да им бъде фалшифицирана историята. Ние не искаме вашата идентичност, но вие отнемате идентичността на починали хора, правейки ги македонци, а те са българи

Буяр Османи: Г-н моля Ви. Не влизайте във въпроси, по които не сте компетентни нито вие, нито аз. Оставете на Историческата комисия. Те са изпратени за това, за да надмогнат тези разлики. Ако влезем аз и вие в дебата за историята, това ще бъде вече фолклор, ще бъде политиканство, ще бъде само отдалечаване. Оставате там процесът, където му е мястото. Дайте да разговаряме как да вървим напред, да сближим младите. Оставете хората да се запознаят, да бъдат приятели и не ги тровете с въпроси отпреди 100 години. Оставете ги историческата комисия да ги реши. Ние ще приемем всички резултати на историческата комисия и това ще бъдат крайни решения в нашите книги, ще бъдат дял от официалната позиция на Република Македония. Колко щети нанасяме на младите с това политиканство.

Въпрос: Приемливо ли е за РСМ да изчака целия процес на вписване на българите в Конституцията преди падането на ветото, ако това е исканото условие?

Буяр Османи: Мисля, че това е отдалечаване на процеса. Смятам, че сега имаме идеален шанс да постигнем решение, което ще гарантира и засили процеса. Нямаме време да играем с месеци и години. Трябва да се вземат решение сега, докато сме отговорни към региона и към бъдещето. Абсолютно РСМ смята, че трябва да направим това и ще го направим. Трябва да се разбира важността на момента да се вземат съответните решения.

Въпрос: Разграничавате ли се от твърденията, че България се отнася към РСМ, така както Русия към Украйна, които звучат във вашите държавни медии, които са спонсорирани от вашето правителство?

Буяр Османи: Мисля, че е време да се сложи край на този отворен кръг на обвинения. Време е да се върнем към нормална комуникация, както го правят тези 20 млади хора от РСМ и България. Те разговарят за това как заедно да си устроят бъдещето. Не ги тровете. Говоря за политиците и всички, които са против подобряването на отношенията. Други злоупотребяват с това, като Русия.

Въпрос: А Сърбия злоупотребява ли с това или просръбските политици в РСМ, вашите колеги?

Буяр Османи: Благодаря Ви много! /БГНЕС