Paramount обяви продажбата на Simon & Schuster за 1,62 млрд. долара

Мултинационалният конгломерат Paramount Global съобщи, че е постигнал споразумение за продажбата на Simon & Schuster, водещо американско издателство, на частната инвестиционна компания KKR за 1,62 млрд. долара, предаде АФП.

Предложената сделка, ако се осъществи, ще сложи край на дългогодишните усилия за продажба на престижното издателство, сред чиито автори са Стивън Кинг, Колийн Хувър и Боб Удуърд, след като предварителната сделка за продажба на компанията на Penguin Random House за 2,18 млрд се провали на фона на регулаторни проблеми.

"Радваме се, че постигнахме споразумение за сделка, която осигурява отлична стойност за акционерите на Paramount, като същевременно позиционира Simon & Schuster за следващия етап на растеж", каза президентът и главен изпълнителен директор на Paramount Global, Боб Бейкиш.

След покупката, която според Paramount ще бъде извършена изцяло в брой, Simon & Schuster ще стане "самостоятелна частна компания", се казва в изявлението.

Издателството ще запази досегашното си ръководство.

"С подкрепата на KKR очакваме с нетърпение да си сътрудничим по нови стратегии, които ще подобрят способността ни да предоставяме на читателите голям набор от книги и да осигуряваме на авторите възможно най-доброто издание, което могат да получат", подчерта президентът и главен изпълнителен директор на Simon & Schuster Джонатан Карп.

Компанията е четвъртата по големина от американските издателски компании от "Голямата петорка", в която влизат още HarperCollins, Hachette Book Group USA и Macmillan Publishers. /БГНЕС