Патова ситуация на изборите в Малайзия

Съперничещите си блокове заявиха, че са си осигурили необходимата подкрепа за съставяне на правителство, след като на оспорваните избори в Малайзия нито една партия не получи ясно мнозинство от местата в парламента.

Опозиционният лидер ветеран Анвар Ибрахим заяви, че неговата коалиция има достатъчно места, за да състави следващото правителство на страната, което ще му позволи да стане министър-председател.

Бившият премиер Мухийддин Ясин, който оглавява конкурентната групировка Perikatan Nasional (Национален алианс), също заяви, че води преговори за съставяне на следващото правителство след изборите в събота.

Патовата ситуация е налице в страна, в която се смениха три правителства в рамките на няколко години.

Малайзия, в която живеят 33 млн. души, ще се нуждае от управляваща коалиция със силен мандат, за да се справи с рязкото покачване на цените на храните и с икономиката, която е засегната от пандемията.

Макар че и двата водещи политически блока обявиха победа, нито един от тях не предложи подробности за съюзите, които ще сключат за съставяне на правителство.

"Вече имаме мнозинство за съставяне на правителство", заяви Анвар на пресконференция на разсъмване след часове на трескави преговори през нощта.

Когато бе подложен на натиск относно това кой ще сключи съюз с него, Анвар не назова имена, но заяви, че ангажиментите са поети в писмена форма и ще бъдат представени на краля за одобрение.

В края на преброяването на гласовете коалицията на Ануар Pakatan Harapan (Алианс на надеждата) спечели 82 места, а Perikatan Nasional на Мухийддин - 73, сочат официалните резултати.

Ислямистката партия печели популярност

Някога могъщата партия Barisan Nasional, доминирана от партията на бившия лидер в затвора Наджиб Разак Обединена малайзийска национална организация (UMNO), изостана далеч назад със само 30 места, което е най-лошото ѝ представяне, откакто Малайзия получи независимост през 1957 г.

Засегнатият от подкупи блок заяви, че приема резултатите и че това е "голям сигнал от гражданите към нас".

На изборите се наблюдава и възход на ислямистка партия, свързана с групата на Мухийддин. Малайзийската ислямска партия или ПАС подкрепя твърдо тълкуване на ислямското право.

Етническите малайзийски партии проведоха кампания на базата на платформа, в която се твърди, че представителите на етническото мнозинство в Малайзия ще загубят правата си, ако бъдат избрани не-малайци - като мултиетническия блок на Анвар.

О Ей Сун от Тихоокеанския изследователски център на Малайзия заяви, че ако Мухийддин състави правителство, страната "вероятно ще стане свидетел на консервативна теократична коалиция, която ще се съсредоточи върху религиозното и расовото превъзходство за сметка на ефективното икономическо управление".

"Силното послание на Perikatan Nasional за чисто управление успя да навлезе в избирателната банка на UMNO и да завземе ключовите места на UMNO", каза Асрул Хади Абдула Сани, заместник-управляващ директор в BowerGroupAsia.

Една от най-значимите загуби на изборите беше на бившия министър-председател Махатхир Мохамад, 97 г., който беше категорично победен в своя избирателен район.

Последният шанс на Анвар

Анвар водеше предизборната си кампания с обещанието да се бори с корупцията, след като управляващата партия на Наджиб беше опетнена от множество дела за подкупи, включително едно, което изпрати бившия министър-председател в затвора за 12 години.

Анвар, който постоянно заемаше второ място в малайзийската политика, изтърпя две присъди в затвора и няколко пъти в политическата си кариера беше на върха на властта.

Избирателната активност на изборите в неделя беше висока - два часа преди затварянето на избирателните секции тя вече беше 70 % - и тези, които разговаряха с АФП, заявиха, че се надяват на политическа стабилност и икономическо подобрение.

Резултатите представляват последното изборно унижение за UMNO, след като тя претърпя зашеметяващо поражение на парламентарните избори през 2018 г. поради гнева от скандала 1MDB.

Наджиб беше в центъра на тази буря и беше вкаран в затвора заради ролята си в нея.

Поради вътрешни борби в двете последователни правителства от 2018 г. насам UMNO се промъкна отново на власт миналата година, въпреки продължаващите обвинения в корупция, и се стремеше към по-силен мандат на тези избори.

Корупцията беше ключов въпрос по време на кампанията, като опозиционните партии многократно предупреждаваха, че ако UMNO спечели, Наджиб може да излезе на свобода, а обвиненията в корупция срещу други партийни лидери могат да бъдат свалени.

Скандалът 1MDB, при който милиарди долари държавни средства бяха пренасочени към имоти в Бевърли Хилс, суперяхта, холивудски филм и собствената банкова сметка на Наджиб, предизвика разследвания в Сингапур, Швейцария и САЩ. /БГНЕС