Пендаровски: Присъствието на 5000 войници на НАТО в Косово дава сигурност

Присъствието на 5000 военнослужещи на НАТО в Косово е гаранция, че кризата няма да се разпространи в региона. Добре е, че Северна Македония, Черна гора и Албания са членове на НАТО, за да бъде предотвратена пряка конфронтация между косовската и сръбската армия, заяви президентът Стево Пендаровски в интервю за Македонското радио.

"Ако не бяха петте хиляди войници на НАТО по време на неотдавнашните проблеми, конфликти и напрежение в Северно Косово - а подобни ситуации е имало и преди - без натовските войски там, конфликтът щеше да се разрасне. Първо, щеше да има пряка конфронтация между армиите и полицията на Сърбия и Косово, а след това това щеше да се разпространи и в околността", заяви президентът Пендаровски.

Запитан дали ще се кандидатира за втори мандат, Пендаровски заяви, че решението му зависи от общественото мнение за времето, през което е на власт.

"Моето по-нататъшно участие в политиката ще зависи само от едно нещо. Не от това дали особено бих искал да бъда на този или на друг пост, а само от това дали обществото одобрява досегашното ми пребиваване на поста и, надявам се, цялото ми петгодишно управление. /БГНЕС