Порошенко разследван за държавна измяна

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разследва информация за евентуално участие на бившия президент Петро Порошенко и бившия управител на Националната банка на Украйна (НБУ) Валерия Гонтарева в държавна измяна при закупуването на въглища в Донбас.

"В момента се проверява съответната версия", заяви пред украинската информационна агенция Иван Баканов, ръководител на агенцията.

В началото на октомври СБУ публикува записи на разговори с ръководителя на политическия съвет на украинската партия "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук, които доказват вината му за държавна измяна. Разговорите включват името и бащиното име на Порошенко и следват проверки.

Ръководената от Порошенко партия "Европейска солидарност" заяви, че бившият държавен глава отрича обвиненията.

Срещу Медведчук са образувани няколко наказателни дела в Украйна. По-специално, той и Тарас Козак са обвинени в държавна измяна и присвояване на национални ресурси в Крим. Съдът в Киев постави опозиционния лидер под 24-часов домашен арест и му нареди да носи електронна гривна. По-късно му е наложена мярка за процесуална принуда под формата на лични ангажименти; той трябва да се яви пред следовател в съда при първата си призовка и да не напуска територията на Украйна.

На 8 октомври стана ясно, че Медведчук е заподозрян и в държавна измяна и подпомагане на тероризма. Началникът на СБУ Иван Баканов заяви, че през 2014 г. политикът е влязъл в сговор с висшето ръководство на Украйна, за да организира доставки на въглища от територията на Донбас, която не се контролира от Киев. Съдът изпраща фигуранта под домашен арест до 7 декември. Прокуратурата изразява недоволство от това решение, иска арест и го обжалва.

Медведчук отхвърля подозренията срещу него, като ги свързва с политическо преследване. /БГНЕС