Присъединяването на България и Румъния вероятно ще бъде гласувано през декември

Безизходицата около присъединяването на България и Румъния към Шенген може да бъде решена след гласуване в началото на декември, съобщава "Евронюз".

Това поне е намерението на Испания, която е ротационен председател на ЕС през втората половина на 2023 г.

Приемането на нови членове в Шенгенското пространство без граници изисква единодушно одобрение от Съвета по правосъдие и вътрешни работи, който се състои от вътрешните министри на 27-те държави-членки на ЕС.

Последното заседание на този съвет е насрочено за 5 и 6 декември.

„Надяваме се това да стане факт на последното заседание в рамките на испанското председателство“, каза служебният вътрешен министър на Испания Фернандо Гранде-Марласка, който подчерта, че присъединяването на България и Румъния към Шенген е „приоритет“ за Испанското председателство.

„Сигурен съм, че ще бъде възможно. Ще направим всичко възможно през декември да имаме споразумение. Опитваме се да го постигнем и стискаме палци, работим много сериозно по него“, каза той преди днешния Съвет по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

„България и Румъния се справят много добре с охраната на външните граници на ЕС и това е важно за приемането на двете страни в Шенген“. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон преди днешната среща.

В срещата участва и българският министър на вътрешните работи Калин Стоянов. /БГНЕС