Проф. Минко Балкански: Учителят създава бъдещето, не политикът

Образованието е най-силният път за издигане на българското обществото. Това заяви в интервю за БГНЕС световноизвестният учен и дарител проф. Минко Балкански.

Роден на 24 юли 1927 година в село Оряховица, Старозагорско, Минко Балкански завършва гимназия на 15 години и след още две години в Софийския университет заминава за Франция да учи. Работи в Масачузетския технически университет, преди да стане професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж, където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Чел е лекции в много страни, автор е на около 30 труда. Понастоящем се занимава с благотворителна дейност.

Според проф. Балкански, образованието без възпитание, без чувството на алтруизъм и без обич между хората, е недостатъчно.

„Много образовани хора понякога са не хора. Трябва да имаме образование съчетано с възпитание. Само да знаеш не е достатъчно. Трябва да знаеш, да бъдеш добър, да имаш отношение към другите хора. За съжаление, това не се създава в училището. Това трябва да се възпитава от детството. Имам 16 училища в България и там говорим за алтруизъм още с влизането в училище. Те излизат други хора, но след това обществото и медиите изличават постепенно това, което създаваме“, заяви проф. Балкански от университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж.

За съжаление, в българското общество няма правилно отношение към учителя.

„Той създава бъдещето на обществото, а не някой друг. Учителят, а не политикът е важният фактор в обществото, но ние забравихме това в България. Няма достатъчно уважение към учителя нито от държавата, нито от народа. Е това е много жалко. Един народ може да напредне само чрез образованието“, категоричен е световноизвестният учен.

Българите трябва да намалят егоизма си.

„Любовта не е напразна дума, тя е много важна. Трябва да я носим в сърцето си и да я даваме“, каза той.

С тъга проф. Балкански отбелязва, че гражданското общество у нас се намира в едно много неприятно състояние: „Има някакво безразличие към важните въпроси. Не виждам хората да се интересуват едни за други, да си помагат“.

С него коментираме и агресията на Путин срещу Украйна и последиците ѝ върху България и Европа. Проф. Балкански не крие тревогата си от случващото се в близост до нашата страна.

Още в самото начало на конфликта той отвори вратите на своите къщи за украинските бежанци.

„Имам няколко къщи в България, които предоставих на бежанците. Там се настаниха две семейства с деца. Единственото, което можем да направим е да посрещнем и приемем украинските бежанци, които са едни много пострадали хора“, заяви световноизвестният учен.

Проф. Минко Балкански: Тревожен съм и ще направя каквото мога

Той се надява, че подпалвачът на този конфликт ще изчезне от историческата сцена.

"Путин е най-голямото зло. Понастоящем не виждам по-лошо нещо от този човек. Той унищожава един цял народ, който по никакъв начин не го заслужава“, категоричен е проф. Балкански. /БГНЕС