Проф. Неделчев: Проф. Елка Константинова - сърдечен и отзивчив човек, прекрасен литературовед

Проф. Елка Константинова беше прекрасен човек, сърдечен и отзивчив. Беше готова да помага, когато станахме депутати, тя даваше част от заплатата си на нашите технически сътруднички в Радикал-демократическата партия. Това заяви пред БГНЕС литературният критик, политик и общественик проф. Михаил Неделчев по повод кончината на проф. Елка Константинова. Тя почина днес на 90-годишна възраст.

Тя организираше помощи за хората в Полша, когато там имаше война и хората нямаше какво да ядат. Прекрасен литературовед, литературен историк, направи много изследвания, издаде много книги, коментира много автори.

Аз бях зам.-председател, когато тя беше председател на партията. Обиколили сме не само цялата страна, за да създаваме организации, обиколили сме почти цяла Европа по линия на либералния интернационал, добави проф. Неделчев. Бог да я прости!

////////////////

Проф. Константинова е родена на 25 май 1932 година в семейството на литературния критик толстоист Георги Константинов. Завършва българска филология. Била е преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство, както и във Висшия педагогически институт в Шумен. Работила е в областта на съвременната българска литература, българския исторически роман, българската фантастика, българската литература между войните, символизма и диаболизма в българската литература.

Депутат е в VII Велико народно събрание (1990-1991) и в 36-ото Народно събрание (4-8 ноември 1991), както и министър на културата (8 ноември 1991-30 декември 1992). Тя бе и председател на Радикалдемократическата партия (декември 1989-20 юни 1993). Автор е на редица книги.

Последно тя заема длъжността културен аташе в българското посолство в Полша в периода 1993-1997 г. През 2002 г. е удостоена с Рицарски кръст от полското правителство за заслуги в утвърждаването на българо-полските културни връзки.

През 2012 г. проф. Константинова бе удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за особено значимите й заслуги за културата на България. /БГНЕС