Прокуратурата: Поредна жестокост е убийството на мъжа, намерен в шахта в София

Ставаме за пореден път свидетели на една жестокост, по особено мъчителен начин е отнет един човешки живот.

Правителството предприе спешно 15 мерки, които да отговорят на насилието в нашето общество.

Прокурорите от СГП, както и ВКП, не сме привърженици на стила на уестърните.

Това заяви градският прокурор Илиана Кирилова от Софийската градска прокуратура (СГП) на брифинг с подробности за случая, при който мъж бе убит, разчленен и натъпкан в шахта на кооперация на столичния бул. "Раковски", предаде репортер на БГНЕС.

„Това, което смятаме, че е правилно, е в съзнанието на дееца да бъде ясно, че той ще бъде наказан, т.е. не размерът на наказанието, а това, че ще има един справедлив процес, в хода на който ще бъдат събрани достатъчно доказателства“, каза Кирилова.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев изказа съболезнования на близките на убития мъж. Той съобщи, че двама души са задържани и са привлечени в качеството на обвиняеми.

Заместник-градският прокурор Иво Илиев обясни, че в резултат на извършените действия по разследването органите на МВР са стигнали до второ лице, което има връзка с извършването на тежко криминално престъпление. „Това лице не е съучастник, съответно не е помагач. Няма и никакви доказателства за това. Това лице разбира след извършване на убийството за това престъпление и решава да помогне на извършителя да заличат следите като изчистят местопрестъплението, да изнесат останки и пр.“, каза още той и посочи, че законът предвижда до 5 г. лишаване от свобода.

Заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев обясни, че с прокуратурата са успели да установят не само личността на извършителя на деянието, но и да съберат достатъчно доказателства.

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви относно методологията на извършеното престъпление, че в четвъртък се е явило лице, представило се за братовчед на изчезналия мъж, за да съобщи, че е изчезнал, вследствие на което органите на реда установяват, че той е убит. „Един от ползваните от него телефони е намерен в близост до столична автокъща. Незабавно предприехме действия и версии по установяване на неговите маршрути. От незабавните действия установихме, че последната среща и маршрут, по който са минали той и още едно лице, което впоследствие установихме, влизат на един адрес, след което излиза само другото лице, което е собственик на адреса. Това ни накара да проверим версията за евентуална съпричастност към тежко криминално престъпление на собственика на апартамента, в който за последно влизат тези две лица“, каза той.

Шефът на СДВР добави, че след напускане на жилището лицето на няколко пъти посещава адреса, отново излиза на съмнителни места и вследствие на което пристъпват към оперативна работа с него. „Когато вече бяхме почти убедени, че това лице е извършител на деянието, пристъпихме към оперативни действия“, допълни Николов. Извършителят се среща с друго лице, което навежда органите на реда да стигнат до извода, че може би другото лице е в ролята на помагач на извършителя.

Органите на реда считат, че извършителят на деянието е длъжник на убитото лице.

„Да разказваме подробно как точно е убит и какво се е случило, мисля че не е редно“, категоричен е заместник-градският прокурор Христо Кръстев.

„Тези факти и обстоятелства са правдоподобни“, заяви шефът на СДВР и уточни, че смятаният за извършител на деянието не признава, че е извършил престъплението, но неговият съучастник е направил признания, в които го уличава.

Разплитането на случая произтича от показанията на лицето, което първоначално е смятано за съучастник на извършителя, които според СГП са правдоподобни. От СГП обясниха, че за хората житейски това лице е помагач и съучастник, но от правна страна в наказателното право помагач се счита лице, което е участвало в убийството, а не при включване след извършване на престъплението.

От СГП обясниха и че разликата с убийството на Евгения в Перник, е, че бащата предварително е знаел, че синът му ще извърши убийството на съпругата си. /БГНЕС