Работници в цяла Турция на стачка заради инфлацията

Рязкото покачване на инфлацията в Турция предизвика вълна от стачки, каквато страната не е виждала от 70-те години на миналия век насам, като работниците искат повече пари, за да противодействат на намаляването на стойността на заплатите им.

Работникът от склада на супермаркет Бекир Гьок беше уволнен този месец заедно с 256 свои колеги, защото поиска допълнителни четири турски лири (30 американски цента) на час, което се равнява на един хляб. Все пак, след като работниците от веригата супермаркети "Migros" започнаха стачка, те си върнаха работните места, получиха увеличение на заплатите и други искания, което вдъхнови недоволните служители в цялата страна.

"Ние искахме цената на един хляб! То е нищо в сравнение с това, което им помогнахме да спечелят от началото на пандемията", казва Гьок.

Годишната инфлация в Турция официално достигна 48,7% през януари, а работниците се борят да се справят с неимоверно нарастващите разходи за живот.

Стачните действия са рядкост в Турция, където големите стачки от 70-те години на миналия век остават далечен спомен за повечето хора - военният преврат през 1980 г. доведе до потискане на дейността на профсъюзите. Въпреки това, според независимата Група за изследване на труда, за по-малко от два месеца в страната е имало повече от 60 стачки, окупации на фабрики, протести и призиви за бойкот, в които са участвали най-малко 13 500 работници. Една от най-значимите неотдавнашни стачки беше на 1 февруари от куриери с мотоциклети на фирмата за доставка на храни "Yemeksepeti Banabi".

"Ние излагаме собствения си живот на опасност, вършейки тази работа. Не работим в офис с четири стени, а разнасяме пратки в сняг и дъжд", казва Иззет Баскин, 27-годишен куриер за компанията в столицата Анкара.

Неговият колега Ферхат Уяр каза: "Не ни е останала никаква надежда. Продължаваме тази съпротива, за да се опитаме да изпреварим проблемите".

След като си плаща наема и сметките за енергия, Уяр каза, че не може да си позволи продуктите, които доставя, като например кафе за вкъщи от "Starbucks".

Куриерите за доставка на "Yemeksepeti Banabi" в момента получават 4253 лири (305 долара) на месец, което сега е минималната работна заплата, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган увеличи ставката с 50 процента за 2022 г.

Но профсъюзът "Тюрк-Ис" заяви миналия месец, че нивото на бедност е 13 844 лири. Работниците от "Banabi" стачкуват с искане за по-малко от половината от тази цифра: 5 500 лири.

Профсъюзът на работниците от товарните превози "Nakliyat-Is", който подкрепя стачкуващите работници от куриерските фирми в цяла Турция, заяви, че близо 100 куриери са били убити през последните три месеца, в сравнение със 190 смъртни случая през цялата 2020 г.

"Това са работни места, при които няма надзор върху здравето и сигурността на служителите", заяви представителят на профсъюза в Анкара Байрам Каркин.

За да бъдат чути исканията им, мотористите блокираха пътища с мотоциклетите си. След това компанията направи административна промяна за една нощ, за да регистрира официално работниците под етикета "офис", а не като транспортни работници, така че те да не могат да бъдат членове на профсъюза "Nakliyat-Is", каза Каркин. В момента тече съдебно дело, в което се оспорва този ход.

В социалните медии се появиха призиви за бойкот на компаниите, обвинени в пренебрегване на исканията на служителите, а профсъюзите твърдят, че поръчките на "Yemeksepeti Banabi" са намалели със 70%.

Успехът на работниците по доставките в турската компания за електронна търговия "Trendyol" също вдъхнови мнозина, търсещи по-голямо заплащане. След като им беше предложено увеличение на заплатите с 11%, те започнаха стачка в края на януари. След три дни те получиха увеличение от 39%.

Басаран Аксу, координатор на организацията на синдиката "Umut-Sen", заяви, че това може да е само началото.

Неслихан Акар от синдиката DGD-Sen, който представлява служителите на "Migros", заяви, че "условията на труд на работниците са се влошили с пандемията".

Азиз Челик, преподавател по трудово право в университета в Коджаели, заяви, че протестите на работниците ще продължат, докато разходите за живот са високи.

"Работниците, които се опитват да се обединят в синдикати в частния сектор, са подложени на голям натиск, те биват уволнявани", каза Челик.

Но въпреки трудните условия Акар от DGD-Sen е уверен, че промяната предстои.

"Гневът се натрупва. Работниците ще създадат своя собствена пролет." /БГНЕС, АФП