Радев: Има още време до разпускане на НС, ще търся рационален баланс за изборите

Неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани и на дневен ред е не толкова датата на изборите, а дали НС ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата. На плещите на народните представители лежи отговорността за актуализацията на бюджета.

Това заяви президентът Румен Радев, след като БСП ще върне във вторник нереализиран и третият мандат за съставяне на кабинет, а парламентът реши президентските избори да се проведат на 14 ноември, предаде репортер на БГНЕС.

Всички очакваме в оставащите дни, депутатите да организират максимално добре своята работа, подчерта Радев и добави, че освен актуализацията на бюджета има и други важни законопроекти.

Той не каза конкретна дата за разпускане на 46-ото Народно събрание.

Неведнъж заявих, че смесване на парламентарните и президентските избори е против духа на нашата Конституция. Разбира се, вариант „2 в 1” не е в интерес и на президентската институция, посочи още Радев и добави, че ще търси рационален баланс за изборите.

По думите му темата за служебен кабинет в момента не е на дневен ред.

Той не коментира евентуален бъдещ политически проект около служебните министри Асен Василев и Кирил Петков.

Има още време до разпускането на парламента и това служебно правителство има да свърши още работа. С него искам да покажа, че е възможен нов модел. Този модел се показа успешен, каза Румен Радев.

Той подчерта, че Народното събрание е отказало да вземе каквото и да е отношение по Плана за възстановяване и устойчивост. Според президента това не е добър сигнал към българските граждани. /БГНЕС