Ракът на маточната шийка: защо се появява и може ли ваксината да ни предпази

Международната агенция за изследване на рака (МАИР) обяви януари 2024 г. за месец на информираност за рака на маточната шийка, за да повиши осведомеността за причините, превенцията и лечението на рака на маточната шийка.

Според изследванията ваксината срещу човешкия папиломен вирус (HPV) може да намали честотата на рака на маточната шийка с почти 90 %, съобщава Би Би Си.

Ракът на маточната шийка е четвъртият най-разпространен рак при жените в света, от който всяка година умират над 300 000 души.

Как ваксината срещу HPV предпазва от рак?

Ваксината предпазва от девет типа HPV, два от които са тези, които причиняват почти всички видове рак на маточната шийка (99%), повечето видове рак на аналния канал (90%) и някои видове рак на половите органи (65% от рака на матката и 50% от рака на вулвата), както и рак на главата и шийката (65-90%).

Проучванията показват, че ваксината предпазва от HPV инфекция за поне 10 години, въпреки че експертите смятат, че защитата всъщност продължава по-дълго.

Проучванията показват, че ваксината намалява честотата на рака на маточната шийка с почти 90%.

Кой може да си постави ваксината срещу HPV?

Ваксинацията с HPV ваксина е по-ефективна, ако се направи преди първата HPV инфекция. Ваксината може да предотврати заразяването, но не може да избави организма от вируса след заразяването, тъй като и до днес няма ефективно лечение за него.

Човешките папилома вируси са много широко разпространени и до 25-годишна възраст до 80% от хората са изложени на въздействието им.

Лекарите препоръчват имунизация преди младите хора да станат сексуално активни.

СЗО препоръчва една или две дози от ваксината, а на хората с по-нисък имунитет се препоръчва да се имунизират два или три пъти.

Какво представлява HPV?

Човешките папиломавируси са много разпространена група. До момента учените познават 200 разновидности на HPV.

При повечето хора инфекцията с HPV протича без никакви симптоми и не причинява никакви проблеми. При 90 % от хората организмът сам се справя с инфекцията.

Но някои видове на вируса са с висок риск от рак и могат да причинят остри кондиломи (брадавичести образувания) по лигавичните повърхности на тялото и/или рак.

Ракът на маточната шийка се причинява от постоянна и продължителна HPV инфекция с високорискови типове HPV. Той може да причини и рак на вулвата, вагината, устата/гърлото, пениса и аналния канал.

HPV инфекцията причинява около 5% от всички видове рак в света. По оценки на СЗО всяка година 625 600 жени и 69 400 мъже развиват рак, причинен от HPV.

Жените, живеещи с вируса на човешкия имунодефицит (ХИВ), са шест пъти по-застрашени да развият рак на маточната шийка в сравнение с жените без ХИВ.

Профилактичната ваксинация срещу HPV може да предотврати тези видове рак. Освен това профилактичните прегледи и лечението на предраковите изменения в организма са ефективен начин за предотвратяване на рака на маточната шийка.

Строго погледнато, заболяванията, причинени от HPV, не са полово предавани инфекции (ППИ), тъй като се предават при всякакъв (не само полов) контакт, за разлика от заболявания като гонорея например.

Най-често обаче заразяването става по време на полов контакт, въпреки че инфекцията може да се разпространи и чрез фомити (предмети, замърсени с патогенни микроби и вируси), при ръкостискане чрез микропукнатини по кожата и от бременната майка към плода чрез околоплодната течност, плацентата или по време на раждането чрез контакт с лигавиците на жената.

До момента няма доказателства, които да потвърждават възможността за заразяване по воден път, въпреки че HPV ДНК е открита във водната среда. Конвенционалните хигиенни методи не са ефективни за предотвратяване на инфекцията с HPV.

Колко широко е разпространена ваксинацията срещу HPV в световен мащаб?

По данни на СЗО почти 90 % от смъртните случаи от рак на маточната шийка са в страни с ниски и средни доходи.

Той е лечим в ранните етапи на заболяването, но в тези страни обикновено се открива едва след появата на симптомите, след което оздравяването става малко вероятно.

По данни на СЗО най-високо е разпространението на рака на маточната шийка в Африка на юг от Сахара (24 %), следвана от Латинска Америка и Карибите (16 %), Източна Европа (14 %) и Югоизточна Азия (14 %).

Това се дължи на липсата или ниския обхват на профилактичните прегледи, ограничения достъп до здравни услуги и страха или недоверието към ваксинацията.

Една от първите африкански държави, които започнаха ваксинация срещу HPV, беше Руанда, която през 2011 г. стартира програма за ранна ваксинация на момичетата и профилактичен скрининг на маточната шийка за жените.

През първата година девет десети от момичетата на подходяща възраст получиха ваксината.

Въпреки че ваксината значително намалява вероятността от развитие на рак на маточната шийка, тя не предпазва от всички видове HPV. Ето защо редовните профилактични прегледи за жени над 25 години са толкова важни.

Какво прави СЗО?

Световната здравна асамблея (СЗА, управителният орган на СЗО) прие Глобална стратегия за ускоряване на елиминирането на рака на маточната шийка като проблем на общественото здраве.

Нейните цели са:

Ваксиниране на 90 процента от момичетата с ваксина срещу HPV до 15-годишна възраст;

Профилактични прегледи и изследвания за 70 процента от жените до 35-годишна възраст и последващи прегледи до 45-годишна възраст;

Осигуряване на лечение за 90% от жените, диагностицирани с рак на маточната шийка, и 90% от жените, диагностицирани с предракови изменения;

Освен това СЗО се ангажира да осигури вземането на политически решения на глобално, регионално и национално равнище, които могат да осигурят конкретна помощ за осъществяването на тази стратегия.

СЗО се ангажира да актуализира и коригира стратегията за рака на маточната шийка в съответствие с най-новите медицински данни. /БГНЕС