Румъния осъди руската атака срещу украинските пристанища по Дунав

Румънският президент Клаус Йоханис осъди руското нападение срещу украинските дунавски пристанища Измаил и Рени, близо до границата между Украйна и Румъния. Нападението беше осъдено и от министър-председателя Марсел Чолаку.

"Остро осъждам неотдавнашните руски нападения срещу украинската гражданска инфраструктура на река Дунав, близо до Румъния. Тази неотдавнашна ескалация представлява сериозен риск за сигурността в Черно море. Тя засяга и по-нататъшния транзит на зърно през Украйна и по този начин глобалната продоволствена сигурност", заяви Клаус Йоханис в официалния си акаунт в Twitter.

Румънският министър-председател Марсел Чолаку също осъди нападението. "Тези действия продължават серията от руски военновъздушни удари по граждански обекти в Одеска област, засилени след едностранното решение на Руската федерация да преустанови участието си в Черноморската зърнена инициатива. Призоваваме Руската федерация да прекрати въздушните нападения срещу украинската пристанищна инфраструктура. Насочването към пристанищната инфраструктура е още едно доказателство за намерението на Руската федерация да подкопае украинския износ на зърно за световните пазари, което оказва сериозно въздействие върху световната продоволствена сигурност и застрашава много хора", заявява той, цитиран от Digi24.

По данни на украинското оперативно командване, руски безпилотни самолети са се насочили и са унищожили склад за зърно на река Дунав в черноморския регион Одеса. Снимки, разпространени в социалните медии, показват, че атаката е била насочена към пристанище Рени, разположено близо до Галац.

"Силите за противовъздушна отбрана унищожиха три дрона", съобщи оперативното командване. При атаките са били ранени шестима души.

Експлозиите са станали в ранните сутрешни часове на 24 юли, и са били видими от Румъния.

Това е първият път, в който Русия се насочва към украинската инфраструктура по река Дунав, откакто се оттегли от Истанбулското споразумение от юли 2022 г. относно украинския износ на зърно, постигнато с посредничеството на ООН и Турция. Според украински източници, тази атака не е извършена с ракети с далечен обсег, както в Одеса и Черноморск от 18 юли, а с произведени в Иран дронове Шахед-136.

През последните дни Русия бомбардираше интензивно Одеса, като се насочи и към пристанищната инфраструктура. След изтичането на срока на споразумението за износ на зърно миналата седмица Украйна обяви, че може да използва друг маршрут за износ през териториалните води на Румъния и България. Впоследствие директорът на ЦРУ предупреди, че Русия може би планира операция под фалшив флаг, целяща да атакува плавателни съдове под чужд флаг в Черно море, съобщи Biziday.

Дунав е последният маршрут за износ на украинско зърно от 17 юли, след като Русия се оттегли от т.нар. зърнена сделка. /БГНЕС