Саша Станкович : Държавната омраза ни пречи да открием красотите и постиженията на България

Никога не съм бил в крак с тенденциите. Още като тийнейджър създадох свой собствен микрокосмос, който е в контраст със спонсорите, розовите телевизии... Избягвам всичко, което се свежда само до материални ценности. И днес не ме интересува много кой къде почива, колко пари има, какво слуша, за кого гласува... Не мога да не отбележа обаче очевидното.

Планирах и тази година да летувам в Гърция, както и предишните десет години. Но поради служебните задължения на съпругата ми нямахме време да изберем предварително дата и място, затова отидохме в агенцията да вземем нещо в "последния момент". Оказа се, че всички апартаменти в Гърция са резервирани и в момента само България е свободна. Ние бяхме ходили в Несебър през 2010 г., така че можем да го направим отново, но този път с дете.

Това написа в свой коментар в сръбско издание Саша Станкович по повод нивото на туристическото обслужване в България и разпространените за тях предразсъдъци в Сърбия.

Платихме капаро и казахме на хората около нас кога и къде отиваме на почивка. Тогава започнаха коментарите, които доста ме изненадаха. Защо точно България? Няма ли нещо друго? Отивате ли там, защото нямате достатъчно пари ли? Какво Черно море, не е море а черна локва! Не е достатъчно солено. Българите не са гостоприемни и обичат да мамят. Туризмът им е ужасен!

След подобни коментари се чудя за какво говорят тези хора. Искам да ида на почивка, а излиза, че ще отивам на мъчение. Ако никога не бях ходил тям, вероятно щях да се поколебая. Не споря, че гръцките морета са по-красиви и по-топли. Но наистина не мога да разбера защо трябва да съжаляваш или осъждаш някого, който почива на Черно море. Още повече, че там отиват хора от цяла Европа: Германия, Англия, Франция, Чехия, Полша... А ние сърбите през 90-те и началото на 2000-те масово ходехме на почивка в България, оттогава сякаш са минали хиляда години. Екскурзоводът ми каза, че тогава от Сърбия имало по 10 автобуса, а сега едва 2. Май е вярно, че сме се превърнали в икономически тигър?! Въпреки че българите официално имат по-висок стандарт от нас и то като най-бедния член на Европейския съюз.

Цените в магазините са същите или по-ниски от тези в Сърбия. Не се сещам за по-скъп продукт от тук. Дори някои чужди марки храни са с 30% по-евтини. Наистина не е нужно да носите нищо от Сърбия. Като цяло ресторантите са по-евтини от нашите. Двама възрастни и дете могат да обядват за 20 евро (мусака, шопска салата, супа и по едно питие). Забелязах, че най-шумните противници на почивката в България носят храна от Сърбия за почивка в Гърция. Така че има и модна тенденция.

Всъщност зад историята за почивките се крият нашите предразсъдъци спрямо българите. Обичаме да твърдим, че винаги сме били по-напреднали от тях. Търсим доказателства за това в миналото. Обичаме да наблягаме на битката при Велбъжд, как сме се освободили от турците преди българите, после победите във Втората балканска война, Първата световна война... По-старите поколения казват, че по време на Югославия са можели да пренесат всичко, ако подкупят българския митничар с касета на Лепа Брена или порно списание...

Нещата обаче не са толкова черно-бели. Българите имаха цар Самуил, разбиха ни при Сливница... Както казах, откакто са в ЕС, имат по-висок стандарт от нас. Много граждани на Сърбия търсят българско гражданство. Нашите хора се женят или омъжват за българи само и само да вземат документи за Европейския съюз.

Официалната статистика сочи, че 4 от 10 граждани на Сърбия нямат пари за каквато и да е почивка. Ето защо, сънародници сърби, (вие, които можете) прекарайте ваканцията си където искате и наистина няма нужда да се оплаквате на никого, че не почивате там, където го правят повечето хора.

В крайна сметка не казах нищо за това какво можете да видите в Несебър: интересни сгради, създадени от древността до наши дни, аквапарк, нудистки плаж, паркове за деца... Ако не сте ходили, отидете и се уверете сами. /БГНЕС