САЩ наложиха санкции на 10 физически лица в Западните Балкани и техни фирми

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ посочи осем физически лица и шест юридически лица в съответствие със свързаната със Западните Балкани. В рамките на координирано действие Държавният департамент на САЩ също посочи две физически лица и 12 структури.

"Русия продължава да използва влиянието си в Западните Балкани, за да възпрепятства интеграцията на региона в международните институции и организации, както и да използва ключови юрисдикции, за да улесни агресивните си дестабилизиращи дейности", заяви заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Е. Нелсън.

"Днешното действие потвърждава по-широките усилия на правителството на САЩ за насърчаване на мира, стабилността и функционалното демократично управление в региона на Западните Балкани."

Департаментът включва в списъка Миша Вачич, сръбски политик, за участие в организираните от Кремъл незаконни референдуми за анексиране на окупираните от Русия територии в Украйна през септември 2022 г. Департаментът посочва и Ненад Попович, бивш сръбски държавен служител, и свързаните с него дружества. Попович поддържа тесни връзки с Кремъл и използва мрежата си за корупционни схеми с цел натрупване на лично богатство.

Едновременно с това Министерството на финансите налага санкции на осем физически лица и шест образувания в Босна и Херцеговина (БиХ), Черна гора и Северна Македония, които пряко улесняват руското влияние или чиито корупционни дейности се възползват от руското влияние. Тези лица и образувания също така възпрепятстват важни реформи и напредък към присъединяване към ЕС. С тези обозначения правителството на САЩ цели да промени поведението на замесените лица и да се бори с местната корупция, организираната престъпност, незаконните сделки и търговията с влияние, които подпомагат руското зловредно влияние:

Сергей Самсоненко с двойно гражданство на Русия и Северна Македония и богат бизнесмен, живеещ в Северна Македония. Той е свързан с корупционни схеми с един от най-влиятелните и най-богати бизнесмени Орце Камчев. Съпругата му Ирина Самсоненко, също с двойно гражданство на Русия и Северна Македония. Майката на Орце Камчев - Ратка Куноска Камчева.

БГНЕС припомня, че Камчев е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ поради корупция, пране на пари, подкупи и застрашаване на сигурността на Западните Балкани.

Миодраг "Дака" Давидович и Бранислав "Брано" Мичунович са санкционирани в Черна гора. Те са обвинени в пране на пари за престъпни синдикати и контрабанда на цигари, петрол и оръжие в Черна гора.

В Босна и Херцеговина са санкционирани Саво Цвиетинович, Петър Джокич и Душко Перович. И тримата са част от Република Сръбска.

Цялото имущество и интереси в имуществото на посочените по-горе лица, които се намират в Съединените щати са блокирани. Забраните включват предоставяне на средства, стоки или услуги от, на или в полза на блокирано лице, или получаването на какъвто и да е принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от такова лице.

Освен това финансовите институции и други лица, които участват в определени транзакции или дейности със санкционираните лица, могат да се изложат на санкции или да бъдат обект на изпълнително действие. Очаквайте още подробности. /БГНЕС