САЩ: Позицията на Пекин относно забраната на TikTok е изключително иронична

Посланикът на САЩ в Китай заяви, че позицията на Пекин относно потенциалната забрана на TikTok в САЩ е "изключително иронична", като се има предвид цензурата на управляващата комунистическа партия върху онлайн платформите в границите на страната.

Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект, който ще принуди изключително популярното приложение за кратки видеоклипове да се раздели с китайската си компания майка или да бъде забранено в цялата страна, предаде АФП.

Китай остро разкритикува одобрението, като заклейми това, което нарече "бандитски" манталитет на Вашингтон, и обвини законодателите в "несправедливо потискане на чуждестранни компании".

Посланикът на САЩ Никълъс Бърнс отправи упрек, като заяви, че позицията на Пекин е неоправдана, като се има предвид, че той блокира работата на много западни уеб платформи в страната.

"Намирам за изключително иронично, че правителствени служители тук, в Китай... критикуват Съединените щати за дебата, който водим в момента относно TikTok", заяви Бърнс по време на онлайн семинар, организиран от East-West Center, базирана в САЩ изследователска организация.

"Те дори не позволяват TikTok да бъде достъпен за 1,4 милиарда китайци", каза той в отговор на въпрос за възможностите за американската публична дипломация в Китай.

Правителството на Китай контролира строго разпространението на информация онлайн и изчиства съдържанието в социалните медии, което смята за политически чувствително.

Много западни платформи, включително Google, Facebook и Instagram, не могат да работят в страната.

Китайската компания майка на TikTok - ByteDance - също така управлява отделна версия на приложението в Китай, наречена Douyin.

"Истинската ирония"

Китай отвърна на коментарите на Бърнс, като заяви, че позицията на САЩ по отношение на приложението е "истинска ирония".

Запитан за семинара на посланика, говорителят на Министерството на външните работи Уанг Уенбин заяви, че САЩ "полагат всички усилия да използват националната власт, за да потиснат TikTok".

"Страна, която се гордее със свободата на словото и твърди, че е свободна пазарна икономика, е готова да използва държавната власт, за да се справи с конкретни компании", каза Уан.

"Това е истинската ирония."

Някои западни правителства изразиха загриженост относно нарастващата популярност на TikTok, твърдейки, че собствеността на приложението го прави подчинено на Пекин - твърдение, което TikTok отрича.

Очаква се законопроектът, който беше критикуван и от създателите и потребителите на TikTok, да срещне по-тежко предизвикателство в Сената на САЩ.

Белият дом посочи, че президентът Джо Байдън ще подпише законопроекта, ако той стигне до бюрото му. /БГНЕС