Ще се разплете ли Гордиевият възел СОС?

Пореден епизод от драмата в Столичния общински съвет с развързването на Гордиевия възел. В четвъртък предстои поредно заседание на съвета, което за осми път ще се опита да избере свой председател, предаде БГНЕС.

От провеждането на изборите досега и след сформирането на новия общински съвет, нито един от съветниците не е получавал заплата, спрени са и десетки проекти, които трябва да бъдат парафирани от Председателя на СОС.

Сагата започна веднага след изборите за общински съветници, след като ПП-ДБ-Спаси София издигнаха кандидатурата на Борис Бонев за председател. В различни интервюта той самият коментираше, че няма по-подготвена и подходяща личност от него за поста на Председателя. След като неколкократно получи отказ от ГЕРБ-СДС да бъде подкрепен, а и той самият дълги години преди изборите мощно атакуваше работата на ГЕРБ в общината, Бонев потърси подкрепа при по-малките партии, но не успя да я намери и там.

От БСП, „Възраждане“, ИТН в СОС издигаха също свои кандидатури, които, обаче, не успяха да съберат нуждите гласове за подкрепа.

В края на януари от "Продължаваме промяната - Демократична България" - "Спаси София" осъзнаха, че Бонев няма шанс да събере нужната подкрепа, и се отказаха от кандидатурата му, като предложиха за председател общинския съветник Цветомир Петров. Преди дни в свое интервю кметът на столицата Васил Терзиев изрази оптимизъм, че именно на сесията този четвъртък ще бъде избран председател. "Г-н Петров номинирахме, аз съм оптимист, че ще успеем най-накрая да изберем председател на общинския съвет", каза Васил Терзиев пред журналисти.

Дни по-късно, в свое интервю, общинската съветничка от БСП Ваня Григорова съобщи, че „има "що-годе пълен консенсус" да се избере председател на СОС от ПП-ДБ-СС“. Григорова не спомена име, но по-късно бе уточнено, че става дума за Цветомир Петров, когото ПП-ДБ-СС издигнаха на последното заседание на общинския съвет.

В началото на седмицата от БСП пък категорично заявиха, че не водят разговори с ГЕРБ, ПП-ДБ-СС за общо мнозинство в СОС. "Напомняме, че колективният орган Градски съвет на БСП-София взе решение да не се участва в такова мнозинство и да се издигне наш кандидат за председател на СОС - Диана Тонова. Националният съвет на БСП потвърди това решение. Няма промяна в позицията ни", съобщиха социалистите.

Съветниците от “Има такъв народ” в София ще гласуват техният кандидат Пламен Данаилов да стане председател на местния парламент. Това съобщи лидерът на ИТН Слави Трифонов. Той категорично отрече съветниците от партията му да се включват в този консенсус, и добави: "Какви сглобки и договорки правят останалите, е работа на ГЕРБ и ППДБ. Те имат опит в национален аспект. Крайно време беше да се съберат. На младоженците - честито!", написа още Трифонов.

Отделни общински съветници също излязоха с позиции в последните дни. Според Бонка Василева от ПП-ДБ-СС „Тези, които 18 години бяха на софрата и папкаха добре и като управляващи, и като опозиция, нямат интерес да бъде избран председател на СОС. Същите тези, които сега чертаят най-дебелите разделителни линии и морализаторстват през медиите“.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера пък съобщи, че е възможно СОС да избере консенсусна фигура до юли. „Две са възможните хипотези. Или той да бъде някой от големите политически сили, или да бъде от малките. Ако бъде избран кандидат, който е от по-малките, той не би могъл да наклони везните към някой от по-големите или към собствената си група. На него обаче ще му бъде изключително трудно да работи с всички. Ако бъде избран кандидат от ПП, има известни опасения, че може да се стигне до някаква форма на безобразия, т.е. злоупотреби", обясни Контрера. И допълни, че „като общински съветници вече сме в една абсурдна ситуация. За мен е абсурд за толкова време да не може да с постигне базово разбиране поне как да започнем работа“.

Общинските съветници от ГЕРБ няколко пъти потвърдиха позицията си, че „мнозинството в Столичния общински съвет е отговорност само и единствено на коалицията, “спечелила” изборите и на кмета Васил Терзиев! Групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в “сглобки”, нито в “заварки” с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите!".

Допълнително масло в огъня наля и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който в сряда в кулоарите на парламента директно поиска нови избори за кмет и съветници в София. “Този, който е избран за кмет, и първата политическа партия, правят мнозинства. Когато те (ПП-ДБ-СС - бел. ред.) показват такава импотентност, такава невъзможност, месеци наред София в хаос, борят се само кой да е истинският кмет - Бонев или Терзиев, истински се надявах да се направят някакви комисии поне. Защото, ако това, което излезе от експертизите, е вярно, значи Терзиев не е кмет. Те са купили изборите и манипулирали изборите. Искам да има нови избори в София. Купени избори правилно ли е да има? Не е правилно ”, коментира Борисов. /БГНЕС

----------------

Гордиевият възел е наречен така на името на фригийския цар Гордий - според легендата, когато фригите трябвало да изберат цар, попитали оракул кой да бъде той. Оракулът предсказал да изберат първия, когото срещнат по пътя към храма на Зевс. Срещнали обикновения земеделец Гордий с колесницата му, и го провъзгласили за цар. Гордий дарил колесницата, която променила съдбата му, в храма на Зевс и я завързал със сложния възел. Оракулско предсказание вещаело, че който успее да развърже възела, ще стане владетел на Азия. Гордиевият възел е синоним за на пръв поглед неразрешим проблем, който може да бъде решен с неконвенционално и енергично действие.