Смъртоносните огнени мравки прекосяват наводненията със салове

Червените огнени мравки образуват салове, за да се придвижват по наводнените води в североизточния австралийски щат Куинсланд, където екстремните метеорологични условия заплашват с разпространение на силно инвазивния вид в цялата страна, предаде Си Ен Ен.

"Скорошните обилни валежи и дивото време в региона могат да ускорят разпространението на огнените мравки - един от най-лошите инвазивни видове в света", предупреждава в изявление от вторник Рийс Пианта, мениджър по популяризирането на инвазивните видове в Австралийския съвет за инвазивни видове (ISC).

"Огнените мравки са по-активни преди или след валежи и могат да образуват големи плаващи салове, които се движат с водните течения, за да се закрепят в нови райони", казва Пианта и призовава жителите да бъдат нащрек. ISC сподели в социалните медии видеоклип на огнените мравки, които се движат във формация от салове.

"Много е лесно да дадете своя принос. Просто снимайте всички подозрителни мравки и докладвайте за тях", добави той.

През последните седмици Куинсланд е свидетел на жестоко време и тежки наводнения. Миналия месец град Кернс беше откъснат от света от проливните дъждове, предизвикани от остатъците от тропическия циклон Джаспър. Наводненията оставиха много от над 150 000-те жители на града на покривите им.

Моделите на ISC показват, че огнените мравки ще се разпространят във "всяко кътче на Австралия", ако епидемията в Куинсланд не бъде овладяна.

В изявлението си ISC посочва, че наскоро е получил четиригодишен ангажимент от щата Виктория в размер на 70 милиона австралийски долара (46 милиона щатски долара), които ще бъдат насочени към националната програма за ликвидиране на огнените мравки, което според Пианта означава, че ликвидирането все още е възможно.

Произхождащата от Южна Америка червена мравка Solenopsis invicta е всеяден вид, който унищожава както посеви, така и добитък. Отровното му жило причинява пустули и алергични реакции и може да убие човек. През последното столетие той се е разпространил в голяма част от Съединените щати, Мексико

Карибите, Китай и Австралия. Миналата година за пръв път беше забелязан в Европа.

Първото нашествие на огнени мравки в Австралия е през 2001 г., съобщава ISC. До момента страната е поставила под контрол седем инвазии - от столицата на Куинсланд, Бризбейн, до границата на съседния щат Нов Южен Уелс (НЮУ), като добави, че целта е инвазиите да бъдат ограничени и след това изкоренени.

Но през ноември 2023 г. мравките са открити в Нов Южен Уелс, което предизвиква опасения, че те могат да достигнат басейна на река Мъри-Дарлинг и да се разпространят извън контрол.

По това време министърът на земеделието на Нов Южен Уелс Тара Мориарти отново заявява, че "червените вносни огнени мравки са ужасен инвазивен вредител, който причинява сериозни социални, икономически и екологични вреди".

"Нашите екипи са съсредоточени върху ограничаване на по-нататъшното разпространение и насърчаване на докладването и спазването на правилата чрез целенасочена комуникационна кампания", добави тя.

Червените мравки могат да се разпространяват бързо самостоятелно, но заразяването обикновено се ускорява от човешка дейност, например в товарни контейнери или при превози на саксийни растения или почва. /БГНЕС