Собственикът на „Азовстал”: Русия " плячкосва" стомана, платена от Европа

Русия заграбва стомана на стойност 600 млн. долара от заводи и пристанища в Украйна, твърди директорът на най-голямата украинска стоманодобивна компания „Метинвест”.

Фирмата е собственик на завода "Азовстал", който се превърна в последната опора на украинските войници и цивилни по време на опустошаването на град Мариупол.

Главният изпълнителен директор Юрий Риженков заяви, че стоманата се прехвърля в Русия и се продава навън, като част от нея е била предназначена за клиенти във Великобритания.

Седалището на "Метинвест" е в Мариупол, център за търговия и производство, който след почти тримесечно безмилостно нападение падна в ръцете на Русия през май.

Риженков заяви, че при нападението срещу завода "Азовстал", който заедно със сестринския си завод "Илич" произвежда 40% от цялото производство на стомана в Украйна, са били убити 300 служители и 200 техни роднини.

Хиляди тонове стомана са били платени от европейски клиенти, включително някои от Великобритания.

Той заяви, че публични източници и собствени информатори на компанията са съобщили, че стоманата е била прехвърлена в Русия и продадена на вътрешните пазари или в страни от Африка и Азия.

"Това, което те вършат е грабеж. Те крадат не само нашите продукти, но и някои от тези продукти, които вече принадлежат на европейските клиенти. Така че по същество те крадат не само от нас, но и от европейците", каза Риженков пред Би Би Си.

Той заяви, че компанията документира възможно най-много кражби и се подготвя да предприеме бъдещи правни действия.

"В даден момент руснаците ще се изправят не само пред международните, но и пред наказателните съдилища. И ние ще ги преследваме с всичко, с което разполагаме".

Би Би Си се обърна за коментар към руското министерство на отбраната, но то не отговори на обвиненията.

Професор Марко Миланович, експерт по международно право в университета в Рединг, казва, че има редица възможности за водене на дело, но изгледите за успех са несигурни.

"Каквито и правни възможности да избере „Метинвест”, това е много труден процес и макар че за съжаление плячкосването да е доста често срещано явление в конфликти, съденето на държавата, която плячкосва, и получаването на обезщетение е наистина много, много рядко", каза той пред Би Би Си./БГНЕС

Мариупол / Украйна