Сраженията в Украйна: Трети убит руски командир, вакуумни бомби в наближаващата Киев колона

Според украинското министерство на отбраната и според радиоразговорите между руснаците, прехванати на бойното поле, полковник Андрей Захаров, командир на танковия полк, е поредният убит руски главнокомандващ в засадата. Същите данни сочат, че военната колона е понесла тежки загуби, като един танк и една бронирана машина са били унищожени, съобщава „Дейли Мейл“.

Това е поредният руски командир, убит в Украйна, след като двама генерали бяха убити от киевските войски. Полковник Захаров беше награден с орден за храброст от Владимир Путин през 2016 г.

Вадим Денисенко, съветник на украинското министерство на вътрешните работи, заяви, че украинските сили са успели да спрат атаката и в Ирпен и са контраатакували в четвъртък сутринта, като в момента се водят сражения.

„Нощта беше доста трудна, но като цяло можем да кажем, че украинската армия контраатакува в близост до Киев“, каза той. "Все още нямаме подробна информация. Съобщава се и за сражения югозападно от Киев, като хората на Путин продължават усилията си да обкръжат града".

Това означава, че руската мисия за нападение на украинската столица вече е в ход, заявиха анализатори от Института за изследване на войната, на фона на опасенията, че опустошителните въздушни удари по град Мариупол, при които беше ударена родилна болница и загинаха трима души, включително шестгодишно момиченце, и Харков, скоро могат да бъдат наблюдавани и в столицата.

Сред превозните средства, които са били забелязани да се движат към Киев, преди да попаднат в засада, е имало ракетна установка, която носи термобарични бойни глави - ракети, които изсмукват кислорода от въздуха и смазват белите дробове на жертвите. Термобаричните оръжия се считат за едно от най-бруталните оръжия, които съществуват.

Те са известни още като аерозолни бомби или вакуумни бомби. Въпреки че оръжието няма да се използва за проникване в танк, то може да бъде много разрушително оръжие срещу жилищен блок или друга сграда. Един удар може да превърне няколко градски блока в тлееща развалина.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви днес, че градът е превърнат в крепост преди руското нападение, като около 2 милиона души - половината от жителите на столичния метрополитен - са избягали.

"Всяка улица, всяка къща се укрепва, териториалната отбрана се обединява. Дори хора, които през живота си не са възнамерявали да правят това, сега са в униформи с картечници в ръце“, каза той в телевизионна изява.

Войските също така предупреждават цивилните граждани да не се отклоняват извън покрайнините на града, защото само на няколко километра от него са забелязани руски превозни средства. Ако хората на Путин успеят да обкръжат Киев, се очаква да го обстрелват, както направиха с други градове като Мариупол, Харков и Чернигов.

При обстрела в Харков през нощта загинаха четирима души, двама от които деца, а петгодишно момиченце беше ранено и откарано в болница. Служители на спешна помощ съобщиха, че все още работят по изваждането на хора от развалините на къщите в град Слобожанское. Трима души са загинали и при обстрел на град Суми - две жени и 13-годишно момче. Бомби са паднали и върху две болници в Житомир, западно от столицата Киев, съобщи кметът.

В началото на днешния ден украинските военни предоставиха актуална информация за ситуацията на място, като заявиха, че руските усилия за нападение срещу Киев са били "възпрени", а офанзивите са били осуетени и в градовете Николаев, на североизток, и Вознесенск, на северозапад.

Мариупол продължава да бъде обкръжен от руските сили, но все още е в украински ръце, съобщиха официални лица. Те заявиха, че през последните 48 часа украински изтребители и зенитно-ракетни подразделения са унищожили четири руски щурмови самолета Су-25 и два руски хеликоптера.

По оценки на Киев в боевете Русия е загубила около 12 000 военнослужещи, както и 335 танка, 1 100 бронетранспортьора, 500 военни превозни средства, 81 хеликоптера и 49 самолета. Москва призна, че е претърпяла загуби, но не посочи точна цифра.

Украйна не е съобщила за загубите, които са претърпели нейните военни. Русия твърди, че е унищожила повече от 2900 украински военни инфраструктурни обекта и е поела контрола над редица квартали в обсадения южноукраински град Мариупол. /БГНЕС