Срещата на върха на БРИКС започва с въпроса за потенциални нови членове

Разширяването на блока БРИКС, което ще бъде обсъдено на срещата на върха тази седмица, привлече различни потенциални кандидати - от Иран до Аржентина - с едно общо нещо: желанието да се изравнят глобалните условия за игра, които мнозина смятат за некоректни спрямо тях.

Списъкът с оплаквания е дълъг: неправомерни търговски практики, наказателни режими на санкции. Пренебрегване на нуждите за развитие на по-бедните държави. Доминиращото положение на богатия Запад в международни органи като Организацията на обединените нации, Международния валутен фонд или Световната банка, съобщи TVP.

На фона на ширещото се недоволство от господстващия световен ред обещанието на страните от БРИКС - понастоящем Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - да превърнат групата във водещ защитник на "глобалния Юг", въпреки липсата на конкретни резултати, намери отзвук.

Над 40 държави са изразили интерес да се присъединят към БРИКС, твърдят официални представители на Южна Африка, която е домакин на срещата на върха на 22-24 август. Близо две дузини от тях официално са поискали да бъдат приети.

"Обективната необходимост от групировка като БРИКС никога не е била по-голяма", казва Роб Дейвис, бивш министър на търговията на Южна Африка, който помогна на страната си да се присъедини към блока през 2010 г.

"Многостранните организации не са местата, където можем да отидем и да постигнем справедлив, приобщаващ резултат."

Наблюдателите обаче посочват недостатъчно убедителни резултати, които, според тях, не предвещават нищо добро за перспективите БРИКС да оправдае големите надежди на бъдещите членове.

Макар че в него живее около 40% от населението на света и се произвежда една четвърт от световния БВП, амбициите на блока да се превърне в глобален политически и икономически играч отдавна са възпрепятствани от вътрешни разногласия и липса на последователна визия, пише изданието.

Някогашните му процъфтяващи икономики, особено тази на Китай, се забавят. Основателката Русия е изправена пред изолация заради войната в Украйна. Президентът Владимир Путин, издирван с международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления, няма да пътува до Йоханесбург и ще се присъедини само виртуално.

"Възможно е те да имат завишени очаквания за това, което членството в БРИКС ще донесе на практика", казва Стивън Грозд от Южноафриканския институт по международни отношения.

Недоволство в развиващите се държави

Въпреки че БРИКС не е разкрила пълния списък с кандидатите за разширяване, редица правителства публично заявиха своя интерес.

Иран и Венецуела, които са наказани и остракирани от санкции, се стремят да намалят изолацията си и се надяват, че блокът може да предложи облекчение на техните пострадали икономики.

"Другите интеграционни рамки, съществуващи на глобално ниво, са заслепени от хегемонистичната визия, прокарвана от правителството на САЩ", заяви Рамон Лобо, бивш финансов министър и управител на централната банка на Венецуела.

Държавите от Персийския залив Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства виждат в БРИКС средство за по-значима роля в глобалните органи, твърдят анализатори.

Африканските кандидати Етиопия и Нигерия са привлечени от ангажимента на блока за реформи в ООН, които ще дадат на континента по-силен глас. Други искат промени в Световната търговска организация, Международния валутен фонд и Световната банка.

"Аржентина настойчиво призовава за промяна на конфигурацията на международната финансова архитектура", заяви аржентински правителствен служител, участващ в преговорите за присъединяване към БРИКС.

Осезаемите ползи намаляват

Публичните позиции на БРИКС вече отразяват много от тези опасения.

И тъй като се стреми да се превърне в противотежест на Запада на фона на напрежението между Китай и САЩ и последиците от нахлуването на Русия в Украйна, увеличаването на членовете може да придаде на блока и на посланието му за глобални реформи по-голямо влияние.

В навечерието на срещата на върха обаче в центъра на вниманието са недостатъците на групата.

Очаква се на срещата на върха лидерите на БРИКС да обсъдят рамката за приемане на нови членове, като Китай и Русия желаят да продължат с разширяването, но други, особено Бразилия, се притесняват да не се прибързва с процеса.

Междувременно осезаемите ползи от присъединяването намаляват.

Най-конкретното постижение на блока - Новата банка за развитие, или "банката на БРИКС", се оказа, че и без това бавният ѝ темп на отпускане на заеми е допълнително затруднен от санкциите срещу основателката Русия. /БГНЕС