Стабилността в Тихоокеанския регион е поставена над историческите противоречия

Южнокорейският президент Юн Сук Йол нарече бившия колониален владетел Япония „партньор", който споделя ценностите и общите интереси на страната му, тъй като се стреми да укрепи връзките с Токио в отговор на нарастващите ядрени заплахи от страна на Северна Корея.

Отношенията между Севера и Юга са в една от най-ниските си точки от десетилетия насам, като дипломацията е в застой, а севернокорейският лидер Ким Чен Ун призовава за увеличаване на разработването на оръжия, включително тактически ядрени оръжия, предаде АФП.

В отговор на това Юн сближи Южна Корея с дългогодишния си съюзник Вашингтон, като същевременно се опита да зарови томахавката с бившата колониална сила Япония.

Сеул и Токио, ключови съюзници на САЩ в областта на сигурността, отдавна са в противоречие по исторически въпроси, свързани с бруталната колониална окупация на Корейския полуостров от Япония през 1910-1945 г., като сексуално робство и принудителен труд.

Но говорейки на събитие, посветено на годишнината от освобождението от японско владичество, Юн заяви, че двете страни сега са партньори, които споделят универсални ценности и преследват общи интереси.

Той повтори, че Токио, Сеул и Вашингтон трябва да обменят данни за ядрените оръжия и ракетите на Северна Корея в реално време.

„Седемте тилови бази, предоставени на Командването на ООН от правителството на Япония, служат като най-голямото възпиращо средство" за инвазия от страна на Севера, добави той.

Лидерите на трите съюзни държави заявиха през юни, че имат за цел да стартират система, позволяваща обмен на информация в реално време за севернокорейски ракети, преди края на 2023 г.

Те ще проведат тристранна среща на върха в САЩ на 18 август. /БГНЕС