Стоев: Пиесата “Хага”- смесица от документални парчета във фантасмагория, базирана на реални събития

Текстът на пиесата “Хага” е писан от една украинка, която е живяла и творяла в Русия. Наблюдавах и в социален, и в политически план как се развиват нещата в България и бях в един тих ужас. Казах си какво мога аз да направя. Тогава се появи този текст, смесица от документални парчета, обединени в една фантасмагория”. Това заяви авторът на пиесата “Хага”, Галин Стоев, предаде репортер на БГНЕС.

Предстоящият сезон, с който ще отбележим 120 години Народен театър “Иван Вазов” ще започне с пиесата на Галин Стоев “Хага”, която ще се проведе на 19 -ти и 20 -ти септември. “От вчера билетите започнаха да се изкупуват, смятам че до седмица - две вече няма да имаме свободни билети за премиерата”, това зави директорът на Народния театър “Иван Вазов”, Васил Василев.

Галин Стоев, авторът на пиесата “Хага”, заяви, че никога не е работил в театър, с тема, което е толкова актуална в наши дни. “Нейният текст е писан от украинка, която е живяла и направила кариерата си в Москва. След 24-ти февруари 2022г. тя се обяви против случващото се в Украйна и нейното творчество бе свалено от руска територия. През последните месеци наблюдавах и в социален, и в политически план как се развиват нещата в България и бях в един тих ужас. Казах си какво мога аз да направя. Тогава се появи този текст и този текст е смесица от документални парчета текст на хора, които реално са казали тези неща, само че тези парчета документален текст са обединени в една фантасмагория. Въпросът е възможно ли е от тези парчета материал да се направи художествена действителност и тя да бъде политическа”, каза още Галин Стоев. “Публиката е в ситуация, в която очаква нещо да ѝ бъде дадено и казано. Понеже става дума за въображаем процес, за който не е сигурно, че ще се случи и, че правото ще бъде възстановено, то аз си казах, че театърът е едно от малкото места, на които можем да проведем такъв дебат. Мисля че днес да се говори за любов и трепетите на душата е много хубаво, но не стига и не може. Светът не е същият и текстът на пиесата “Хага” ми даде възможност да сложим пръст в раната и едновременно с това да се занимавам с нещото, което мога, а именно театъра. Тази смесица е много вдъхновяваща, експлозивна и нямам никаква идея каква ще е реакцията на зрителите”, заяви още авторът на пиесата и продължи: “Шокиран съм от отсъствието на украински знамена от емблематични институции, не за друго, а за да се демонстрира едно съпричастие към този народ, който страда сега. Аз продължавам да съпреживявам случващото се от началото на войната- от 24-ти февруари 2022г. “Това, което забравяме често е, че живеем в изключително интересно време, то пренарежда изцяло парадигмата на отношенията ни, отваря нови полета за дебат. За мотивацията ми да тръгна да работя този текст мога да говоря твърде дълго, но ако трябва да го формулирам, не бих продължил ако не го бях направил. Обадих се във Френското министерство на културата, взех отпуск и ето ме тук, защото иначе не бих се погледнал в огледалото, ако не направя тази пиеса”, каза още авторът на “Хага” Галин Стоев.

Актьорът Дарин Ангелов уточни, че е предизвикателство да работят по сюжет, който се случва днес и който се видоизменя всяка секунда. Благодарение на текста на пиесата “Хага” ние няма да кажем какво трябва да се случи и направи, ние ще заявим: “Ей така не бива, културата и обществото ще заявят, че така не може. Закриват се театри, изпълнители, концерти само защото са привърженици на нещо. Това е безумно, затова е и предизвикателство да влезем в кожата на тези герои и да съпреживеем тяхната съдба,” каза още актьорът Дарин Ангелов, който ще вземе участие в пиесата.

Пиесата “Хага”, на която ще се насладят зрителите през септември, е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, вече унищожено от войната. Детското въображение разиграва на сцената трибунал (вероятно Хагски) срещу военните престъпления, в който банално-митични персонажи очакват своя процес.

Пиесата на украинската авторка Саша Денисова е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната, която тече вече повече от година в Украйна. В текста се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, като в истински политически театър. /БГНЕС