Тачи и Весели няма да бъдат освободени

Бившите лидери на Армията за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи и Кадри Весели ще останат задържани, тъй като съдът установи, че има риск прекратяването на мярката за неотклонение спрямо тях да попречи на хода на процеса. Това заяви днес Майкъл Дойл, говорител на Специализираните камари на Косово (DhSK) в Хага

„Съдебната власт установи, че все още съществува риск г-н Тачи и г-н Весели да възпрепятстват хода на процеса и/или да извършат други престъпни деяния. Съдебният състав установи също, че тези рискове могат да бъдат достатъчно снижени чрез рамката за наблюдение на комуникациите, използвана в ареста на DhSK. Както г-н Тачи, така и г-н Весели са в ареста доста дълго време”, каза Дойл, цитиран от косовските медии.

Относно хода на делото тази седмица той каза, че показанията на първите двама свидетели са приключили, докато показанията на третия свидетел продължават в закрито заседание.

„Първите двама свидетели, призовани от прокуратурата в процеса срещу Хашим Тачи, Кадри Весели, Якуп Красничи и Реджеп Селими приключиха своите показания. Те са дали показания при мерки за защита и предимно в закрити заседания, като и на двамата са задавани въпроси от защитниците, а на единия и от защитата на пострадалите. Показанията на третия свидетел продължават и се провеждат при закрити врата“, каза Дойл.

Той каза още, че в съдебното дело срещу Пьетър Шала на 13 април съдът е разрешил показанията на трима свидетели да бъдат изслушани чрез видеовръзка.

„Съдебният състав установи, че съществуващата технология позволява на свидетелите да бъдат разпитвани при същите условия като в съдебната зала и ще позволи на тези свидетели да дават показания без притеснение, което ще подобри качеството на техните показания и ще бъде от полза за тяхното физическо и психологическо благополучие ", каза той.

Съдът е разпоредил на Административната служба да извърши необходимата подготовка, за да гарантира спазването на мерките за защита на свидетелите, уточни говорителят.

Следващото заседание по това съдебно дело е насрочено за понеделник, 1 май, от 9.30 часа.

Сесиите по него дело ще продължат през цялата седмица, от 1 до 5 май.

БГНЕС припомня, че на 3 април в Хага започна изслушването в Специалната прокуратура за военни престъпления в Косово. В делото участват бившият президент Хашим Тачи, бившите председатели на парламента Якуп Красничи и Кадри Весели и бившият депутат от Движение “Самоопределение“ Реджеп Селими.

Те са обвинени в престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на сръбско-албанския въоръжен конфликт през 1998-1999 г., при който загиват над 13 000 души. По-специално Тачи е обвинен по общо 10 точки. "Разбирам обвинителния акт и съм напълно невинен", заяви бившият президент. Не се признаха за виновни и останалите обвиняеми.

По предварителна информация, изслушванията трябваше да продължат до 5 април. На тях присъстват 140 свидетели на обвинението, включително жертви на военния конфликт и техни близки.

Хашим Тачи подаде оставка и доброволно замина за Хага през ноември 2020 г. - същия месец, в който се проведе предварителното изслушване по делото. /БГНЕС