Тайна подправка превърна Цалапица в столицата на бабека у нас

Прословутият месен (и месТен) деликатес Бабек утвърди пловдивското село Цалапица като предпочитан маршрут за туристи и чревоугодници, предаде репортер на БГНЕС.

От край време в селото се приготвя вкусният бабек, който е уникален по рода си и рецептата за приготвянето му се пази в строга тайна. Всяка година в селото се организира празник на бабека, а изтънчено жури селектира победителя, след като пробва произведението му.

По оригинална рецепта бабекът се приготвя от телешко месо, но в Цалапица традицията е друга - в съставките му влиза само свинско месо. Подправките включват кимион, сол, черен и червен пипер и... още съставки, които са тайни за всеки отделен мераклия.

По време на тазгодишния фестивал на бабека, обаче, под сурдинка бе споделена тайната съставка, която прави цалапишният бабек уникален в света - дивият копър. Той е и предпочитана съставка на традиционната за селото шарена сол, в която майсторките добавят и смлени печени тиквени семки.

За да придобие уникалният си вкус, бабекът трябва да стои на проветриво място поне два месеца, или в специална сушилня за месо за поне две седмици.

Вкусотията за небцето и сърцето по сергиите в селото струва по 32 лева за килограм./БГНЕС