Тайванският гигант за чипове TSMC мести част от производството в Япония

Тайванският гигант за чипове TSMC ще отвори завод за 8,6 милиарда долара в Япония, тъй като фирмата реши да премести някои от ключовите си хардуерни производства далеч от родната си база.


Тайванската компания за производство на полупроводници, която има Apple и Nvidia за клиенти, произвежда половината от чиповете в световен мащаб, използвани във всичко - от смартфони до сателити и все повече за захранване на технологията изкуствен интелект.

Но клиентите на TSMC, както и правителствата, загрижени за доставките на чипове, жизненоважни за икономиката и отбраната, искат фирмата да произвежда повече чипове далеч от самоуправляващия се остров.

Нарастващата категоричност на Китай спрямо Тайван предизвика притеснения относно зависимостта на света от острова за производство на чипове и накара TSMC да диверсифицира индустриалната си база.

Новият завод в Япония е „най-значимата международна инвестиция на TSMC, отваряна от много години“, каза Крис Милър, автор на „Войната на чиповете: Борбата за най-критичната технология в света“.

„Това решение също така ще втвърди политическите отношения между Тайван и Япония в момент, когато Тайван иска да се увери, че има мощни приятели, които могат да му помогнат да устои на китайския натиск“, каза Милър пред АФП.

Но новото съоръжение на TSMC на южния остров Кюшу също е голям успех за Япония, тъй като тя се съревновава със Съединените щати и Европа, за да ухажва фирмите за полупроводници с огромни субсидии.

Фирми като Toshiba и NEC помогнаха на Япония да доминира в микрочиповете през 80-те години на миналия век, но конкуренцията от Южна Корея и Тайван доведе до спад на световния пазарен дял от повече от 50% до около 10%.

Сега Япония предоставя до четири трилиона йени (26,7 милиарда долара) държавни помощи, за да помогне за утрояване на продажбите на местно произведени чипсове до повече от 15 трилиона йени до 2030 г.

Новият завод на TSMC в град Кикуйо, за който правителството обеща да покрие 40 на сто от разходите - Sony и Denso също участват - е само първият от многото.

Със "силна" подкрепа на японското правителство, TSMC този месец обяви второ съоръжение, за да произвежда по-модерни чипове, и гледа към трето и дори четвърто.

Други компании, които получават държавни средства, са Kioxia, Micron и Rapidus, амбициозно съвместно предприятие, включващо IBM и японски фирми за най-съвременни двунанометрови логически чипове. /БГНЕС