Тръмп е натоварил ЦРУ с операция за влияние в Китай

„Две години след началото на президентството си Доналд Тръмп упълномощи Централното разузнавателно управление (ЦРУ) да започне тайна операция, насочена срещу китайските социални медии, с цел да повлияе на общественото мнение срещу правителството на президента Си Дзинпин“.

Това разкриха американски служители, които са пряко запознати с операцията, съобщи Diario AS.

Според Джоел Шектман и Кристофър Бинг ЦРУ е сформирало специализиран екип, натоварен с разпространението на негативни разкази за Китайската комунистическа партия (ККП) и нейното ръководство, като е използвало фалшиви онлайн профили, за да разпространява пренебрежително съдържание, като същевременно е предоставяло разузнавателна информация на чуждестранни информационни агенции. Това усилие, което досега не беше разкривано, подчертава ескалиращото напрежение между САЩ и Китай на фона на разширяващото се глобално влияние на Пекин.

Кампанията стратегически подчертава твърденията за корупция в ККП и критикува инициативата на Китай "Пояс и път", която е крайъгълен камък на външната му политика за развитие на инфраструктурата. Въпреки че конкретните подробности за тези операции остават неразкрити, бивши служители твърдят, че разказите са се основавали на фактически данни, макар и разпространени под фалшив претекст.

"Искахме да ги гоним като призраци", отбелязва един бивш служител, подчертавайки намерението да се посее параноя в ръководните редици на Китай и да се натоварят ресурсите за наблюдение на онлайн дейността. Въпреки това въздействието и настоящият статут на операцията при администрацията на Байдън остават несигурни, като представители на Белия дом и ЦРУ отказват да коментират нейното съществуване или приемственост./БГНЕС