Цените на петрола са в застой след като достигнаха 3-месечно дъно

Цените на петрола се задържаха, след като през предходната седмица се понижиха до най-ниското си ниво за последните три месеца, провокирани от опасенията за намаляване на търсенето от най-големите потребители на петрол в света - САЩ и Китай.

Фючърсите на суровия петрол тип "Брент" се повишиха леко с 4 цента до 81,65 долара за барел към 03:30 ч. по Гринуич, докато фючърсите на американския суров петрол поевтиняха с 14 цента до 77,24 долара за барел. И двата фючърса се понижиха до най-ниското си ниво от 24 юли на 7 ноември.

"Пазарът явно е по-малко загрижен за потенциала за прекъсване на доставките от Близкия изток и вместо това е фокусиран върху облекчаване на баланса", заявиха Уорън Патерсън и Ева Мантей, анализатори от банка ING, в съобщение до клиенти. Те имаха предвид облекчаване на условията за ограничено предлагане на петрол.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с почти 12 млн. барела през миналата седмица, съобщиха пазарни източници, позовавайки се на данни на Американския петролен институт.

Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA) ще отложи публикуването на данните за седмичните запаси за седмицата за 13 ноември.

Добивът на суров петрол в САЩ през тази година ще нарасне с малко по-малко от предварително очакваното, докато търсенето ще намалее, заявиха от EIA във вторник.

Сега EIA очаква общото потребление на петрол в страната да спадне с 300 000 барела дневно през тази година./БГНЕС