Уди Алън и съпругата на Елвис пристигнаха на филмовия фестивал във Венеция

След като критиката се размина с Роман Полански, друг режисьор, включен в черния списък, Уди Алън, пристигна на филмовия фестивал във Венеция с 50-ия си филм, предаде АФП.

София Копола също се завръща на остров Лидо с биографичния си филм за съпругата на Елвис Пресли "Присила", повече от десетилетие след като спечели най-голямата награда на фестивала - "Златен лъв".

Алън пристигна с гондола преди премиерата на "Coup de Chance", първият му филм изцяло на френски език - отражение на факта, че 87-годишният режисьор сега е по-популярен в Европа, отколкото в САЩ.

След началото на движението "MeToo" той на практика е в черния списък на Холивуд заради обвиненията, че е тормозил осиновената си дъщеря през 90-те години на миналия век, които според него са изфабрикувани от бившата му партньорка Миа Фароу.

Фестивалът си навлече критики заради включването на Алън и Полански, който има присъда за сексуални престъпления с деца и е изправен пред други неразрешени обвинения в посегателства, в раздела за извънконкурсни филми.

Филмът на Алън трудно би се представил по-зле от комедията на Полански "Дворецът", която беше разкъсана от критиката след премиерата си в събота и почти всички я смятат за най-лошата в кариерата му.

Действието се развива в луксозен швейцарски хотел в началото на века, а шегите включват куче, което прегръща пингвин, и критиците наричат "Дворецът" "безсмислен провал" (Вараяти) и "глупост за душата" (Телеграф).

"Не е за вярване, но на 90-годишна възраст Полански може би се е самоунищожил с филм, който вероятно никога няма да види бял свят в англоговорящите страни", пише "Deadline".

"Coup de Chance" е доста по-изтънчен роман, който се вписва в класическата форма на Алън - лека дисекция на любовта и изневярата с красива жена в центъра.

Американски мит

Междувременно "Присила" на Копола е описан като "невидимата страна на един велик американски мит в дългото ухажване и бурния брак на Елвис и Присила".

Истинската Присила Пресли трябва да се присъедини към червения килим по-късно.

Режисьорката, дъщеря на режисьора на "Кръстникът" Франсис Форд Копола, има дългогодишна връзка с филмовия фестивал във Венеция.

На фестивала се състоя премиерата на хитовия ѝ филм от 2003 г. "Изгубени в превода", а през 2010 г. тя спечели "Златен лъв" с "Някъде" - награден противоречиво от бившия ѝ приятел Куентин Тарантино.

В новия ѝ филм в ролята на Присила участва Кейли Спейни ("Кобила от Ийсттаун"), а в ролята на легендата на рокендрола - Джейкъб Елорди, известен като сърцеразбивач в сериала на Netflix "Еуфория".

"Присила" е сред 23-те филма, които се състезават за наградата "Златен лъв", която ще бъде обявена на 9 септември.

Сред фаворитите за наградите са "Бедни неща", в който Ема Стоун играе сексуално ненаситен оживял труп, и "Маестро", в който Брадли Купър се превъплъщава в легендарния диригент и композитор Ленард Бърнстейн.

"Убиецът" на Дейвид Финчър, с Майкъл Фасбендер в ролята на хладнокръвен убиец, който губи контрол, и биографичният филм на Майкъл Ман "Ферари", също бяха добре приети от критиката.

Много от звездите не успяха да присъстват на фестивала поради стачката на холивудските актьори и сценаристи, главно заради заплащането в ерата на стрийминга и потенциалната заплаха от изкуствения интелект. /БГНЕС