Украйна иска 500 млн. долара заем от Израел

Украинските власти са поискали от Израел да осъди действията на Русия и да отпусне заем в размер на 500 млн. долара преди посещението на израелския външен министър Ели Коен, съобщават източници на Jerusalem Post. Източник от Киев заяви пред портала, че степента, в която Йерусалим откликне на молбите на Украйна по време на посещението на външния министър, "ще свидетелства за искреността на намеренията на Израел".

Ели Коен, министър на външните работи на Израел

Според медията Украйна е изпратила на Израел списък с искания. Тя включва "ясно публично изявление срещу руската инвазия и в подкрепа на териториалната цялост на Украйна", както и подкрепа за "мирния план" на президента Володимир Зеленски, който включва изтегляне на руските войски. Киев също така очаква Йерусалим да помогне за лечението на "стотици украински войници и цивилни" и за нова система за предупреждение за въздушни нападения, обещана от предишното правителство.

Г-н Коен обяви плановете си да пътува до Киев в края на януари. Той също така възнамерява да отвори отново израелското посолство в Украйна.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви по-рано, че би обмислил възможността за доставка на оръжие на Украйна. Политикът припомни, че този вариант е бил отхвърлен от предишното правителство. Премиерът увери, че Израел е на страната на Украйна./БГНЕС

Йерусалим / Израел